Les alt for bare 10 kr!

Farefulle 
parforbindelser

De fleste ektepar har lovet å elske hverandre i gode og onde dager. Likevel velger halvparten å gå fra hverandre, ofte fordi de føler seg sveket av den andre.

Publisert 23. februar 2018

Psykologspesialist og avdelingsleder på ­Avdeling for familiebehandling på Modum Bad, Bente Barstad, sier de tar imot mange par med alvorlige familieproblemer.

– Flere som søker hjelp kunne med fordel ha kontaktet oss før, sier hun.

Modum Bad har forebyggende lavterskeltilbud for par, både PREP-kurs og rådgivningssamtaler. Nå har de nettopp begynt å ta i bruk det danske forebyggingskonseptet Par-sjekk. Det handler om å ta «temperaturen» på forholdet, og eventuelt ta ondet ved roten - før det blir «krise».

– De første erfaringene våre er veldig gode, sier Barstad.

Framtidsønsker

Kathrine (54) og Morten (63) er et av de første parene som har prøvd Modum Bads nye Par-sjekk. De har vært gift i ti år, de bor i Oslo, og de hadde vidt forskjellig samlivserfaring da de traff hverandre: Han var ungkar, hadde ikke vært gift tidligere, og hadde ikke barn. Hun var skilt og hadde en sønn på 15, som nå er 25.

I dag er Morten pensjonist, mens Kathrine fremdeles er i fulltidsjobb. Flere faktorer gjorde at paret, som ønsker å være anonyme, for fem år siden søkte rådgivning hos det lokale familievernkontoret.

– Det hjalp ikke i det hele tatt. Det ble mye prat og lite resultat. Rådgiveren visste ingenting om oss før samtalene startet, sier Morten.

Da de oppdaget prøveprosjektet Par-sjekk på Modum Bad, bestemte de seg for å gjøre et nytt forsøk. Ikke fordi forholdet var i ferd med å rakne, men fordi de måtte innrømme at de hadde ting å jobbe med.

– Par-sjekk ble en helt annen opplevelse. Det ga oss et løft! sier Kathrine.

Hver for seg måtte de på forhånd fylle ut en spørreundersøkelse med 80 spørsmål om dem selv og deres opplevelse av parforholdet.

– Vi skjønte med en gang at terapeuten på Modum, på bakgrunn av forhåndsundersøkelsen, hadde dannet seg et grundig bilde av hvem vi var, og hvordan hun mente vi kunne finne ut av ting med hverandre, sier Kathrine.

Eksistens: Problemer i forholdet

Dette er andre artikkel i Vårt Lands serie om kjærlighet. 

I dag ser vi på hvordan parterapi som en forebyggende metode, allerede før forholdet begynner å skrante, kan fungere for at man skal holde ut sammen. 

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også