Les alt for bare 10 kr!

Vestens ­menneskesyn er en miljø­utfordring

I Vestens idéhistorie har mennesket plassert seg selv over naturen. – For å få bukt med verdens klima- og miljøproblemer må Vesten endre sitt ­natursyn, mener økofilosofen Sigurd Hverven.

Publisert 15. februar 2018

Med ordene «Cogito, ergo sum» – «jeg tenker, altså er jeg», ble franskmannen René Descartes (1596–1650) stående igjen som den ­moderne filosofiens far. Descartes mente det var et grunnleggende skille mellom det tenkende, subjektive mennesket og den materielle verden utenfor.
Denne todelingen har fått store konsekvenser for det vestlige synet på miljø og klima, ifølge doktorgradsstipendiat i filosofi­ ved NTNU, og forfatter av boken Natur­filosofi, Sigurd Hverven:

– I vestlig filosofi står mennesket fritt til å gjøre hva det vil med naturen, så lenge det ikke går ut over andre mennesker.
Gud utenfor naturen

Hverven er øko­filosof, en gren av filosofien som forsøker å begrunne at naturen har en egenverdi. Retningen har røtter i filosofen og friluftsmennesket, Arne Næss' tenkning, men ­finner også fellesskap med ideer flere tusen år tilbake i tid.

Før fremveksten av de monoteistiske religionene jødedommen og kristendommen, trodde mennesket på panteistiske religioner: Det guddommelige var i alt levende. I gamle jeger- og sankersamfunn var naturen ofte personifisert – alt levende hadde sin egen personlighet, eller sjel.

Men der urfolk oppfattet store deler av naturen som besjelet av det guddommelige, har kristendommen flyttet det guddommelige ut av naturen, mener Hverven.

– I kristendommen er Gud skaper av verden. Da blir naturen et skaperverk med en utenforliggende årsak. I kristendommen viser det guddommelige seg ­indirekte i naturen. På denne måten åpner jødedommen og kristendommen nettopp for å se på naturen som noe gjenstandsmessig, mekanisk og blindt.

Thomas Cole (1801–1848) var en amerikansk maler, født i Storbritannia. Maleri­ene i denne artikkelen er verk i serien Course of Empire­ (Rikets mål), som viser­ en sivilisasjons­ vekst og fall. Det første verk­et i serien, The Savage State (Villmannens land), (øverst) viser mennesket i en sunn natur, uforandret av mennesket.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også