Les alt for bare 10 kr!

Den ­grønne patriarken

– Vil vi berge vår sjel, må vi også bevare skaperverket, sier patriark Bartholomeus av Konstantinopel.

Publisert 13. februar 2018

‘Den grønne patriarken» har som få andre åndelige ledere insistert på at miljøkrisen har åndelige røtter, at den bunner i en indre avstumpethet hos menneskene. Veien ut handler derfor om en gjenoppdagelse av hjertets økologi, mener han. Det ydmyke hjertet oppdager hvordan Gud gir seg til kjenne i alt som lever, i livet som gave.

Dette har landet som «en ny vinkling» i mange­ kretser som har hørt seg trette på den gjengse miljøretorikken. Siden midten av 1990-tallet har patriarken blitt hentet inn som taler i blant annet EU-parlamentet (som første­ religiøse leder noensinne), den amerikanske kongressen, London School of Economics og det økonomiske toppmøtet i Davos.

Bartholomeus har siden 1990-tallet ledet­ en rekke store, reisende symposier­ om miljøvitenskap, filosofi og religion langs allverdens vannveier på Donau, Svartehavet, Adriaterhavet, Egeerhavet, Østersjøen, i Amazonas og ved Grønland. Det har skjedd i samarbeid med prominenser som britiske prins Philip og EUs toppkommisjonærer Jacques Santer og Romano Prodi. Blant annet på denne bakgrunnen kåret magasinet Time ham til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer i 2008.

Her følger den skriftlige delen av intervjuet med patriarken. I følge patriarkatet formulerer patriarken selv svarene på alle slike henvendelser.

– Da Gud ble menneske i Kristus, forente­ han det sant menneskelige og det sant guddommelige i sin person. Hva betyr dette for vår oppfatning av miljøkrisen, av hva som står på spill?

– Da Kristus, Guds Ord, «ble kjød og bodde­ blant oss» (Johannes 1,14), berørte hans guddommelige natur alt det skapte og forvandlet det. Det er derfor vi under festen for teofanien, for Herrens dåp, minnes at all skapningen ble helliget da Herren steg ned i Jordan. Og i feiringen av alle festers fest, oppstandelsesliturgien, synger vi: «I dag er alt fylt med lys: himmelen, jorden og det som er under jorden.»

– Dette er det evig nye i den kristne tro. Ved å bli kjød ikledte Kristus seg ikke bare det menneskelige. Han ikledte seg all materien. Inkarnasjonen har en kosmisk dimensjon. Det er hva Paulus snakker om når han skriver at «i Kristus forsonte Gud alle ting med seg selv» (Kolosserne 1,20). Eller, for å bruke et annet av den hellige Paulus bilder, dét om at «all skapningen vrir seg i smerte...». I Kristus, den nye Adam, skal alt det skapte forløses, frigis fra slaveriet under forgjengeligheten.

«De som ikke er imot oss...» 

– Hva innebærer dette for kirkens rolle? Hva er annerledes, om man sammenligner med den sekulære miljøbevegelsen?

– Vår rolle som kirke kan sies å være både lik og annerledes. Den er anner­ledes fordi vi anerkjenner og tilber Skaperen, som skapte verden så vakker. Derfor betrakter vi verden som en hellig gave fra en kjærlig Gud. Samtidig er det ingen grunn til å kjenne seg truet av dem som ønsker å bevare skaperverket av andre grunner. Som Kristus sa til sine disipler, når de spurte om dem som utførte mirakler, men sto utenfor disippelkretsen: «Den som ikke er er mot oss er for oss.»

– For vår kirke er den mest avgjørende forpliktelsen overfor den økologiske krisen knyttet til Guds bud om å «tjene og bevare jorden» (1. Mosebok 2,15). Naturmiljøet er en dyrebar gave vi ikke har rett til å mishandle eller utbytte. Derfor handler­ krisen på en avgjørende måte om vårt blikk på verden. Vi må gjenoppdage skaperverket som den kropp Kristus ikledde seg i inkarnasjonen. Da vil vi også begynne å behandle den med respekt.­ Forsiktig. Med den samme følsomhet som vi behandler mennesker. Derfor har vi gjentatte ganger fordømt økologisk misbruk som synd. Vi må lære å endre våre vaner, fra hva vi lyster til hva verden ­trenger.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også