Les alt for bare 10 kr!

Den ­politiske samaritan

Politikerne bruker den barmhjertige samaritan til å diskutere så vel skatt og helse som høyere utdanning og forsvar. Har han egentlig overlevd politikken?

Publisert 13. februar 2018

Det er hva den britiske forfatteren Nick Spencer har forsøkt å finne ut. Han er aktuell med boken The Political Samaritan: How politics hijacked a parable, som nylig kom ut på Bloomsbury forlag.

Ideen fikk han under arbeidet med sin forrige bok om britisk politikk. I utallige politiske taler støtte han på én enkelt bibelfortelling, nemlig lignelsen om den barmhjertige samaritan.

– Det var helt påfallende hvor mye den ble brukt. På tvers av alle politiske fløyer, og i så utrolig mange ulike saker, sier forfatteren til Vårt Land.

Nå håper han å reise en debatt om hva religiøs retorikk egentlig er, og hvorfor det er trøblete å hive den ut av politikken.

Alt med måte

Britene er forresten ikke alene. Samaritanene var kanskje ikke sett på med så blide øyne i de jødiske miljøene som Jesus fortalte historien til. Men noen søk Vårt Land har gjort, viser at han på Stortinget er omtrent det beste du kan være.

Skjønt, med enkelte unntak:

– Selvfølgelig er det bruk for barmhjertige samaritaner, men – som vi påpeker – alt med måte, sa Frps Morten Høglund i 2009 etter at partiet hans hadde fått tyn for en formulering i budsjettdebatten om at «U-landene trenger rettferdig handel fremfor bistand, nettopp for å beholde selvrespekten og for å slippe å bli omringet av barmhjertige samaritaner.»

Flertallet bruker ham snarere til inntekt for egen politikk. En av dem som har nevnt ham mest, er nybakt kulturminister Trine Skei Grande.

«Den barmhjertige samaritan hadde, som kjent, ikke bare gode intensjoner, men hadde faktisk penger til å betale for seg også», sa hun for eksempel i en diskusjon om utdanning i 2013.

– Hvorfor fungerer den barmhjertige samaritan som et retorisk poeng, Grande?

– Folk forbinder nok lignelsen om den barmhjertige samaritan først og fremst med omsorg, godhet og en som bryr seg. Men den handler også om en som gjør opp for seg. Samaritanen betalte jo for mannen som han brakte til herberge. Det understreket mitt poeng i denne debatten. Det handler om at politikere må bry seg og vise handlekraft, men vi må også kunne finansiere våre gode løfter og tiltak, sier kulturministeren.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også