Les alt for bare 10 kr!

Nonnen som ble mor

Beskjeden fra faren var klar: Blir du nonne, er du død for meg. Over femti år senere klarer Søster Hildegard fortsatt ikke å velge Gud bort.

Publisert 10. februar 2018

Tyskland 1952. En katolsk jente står utenfor en luthersk prestegård i Köln og tar imot en sjokoladeplate fra nabokonen. Sjokolade var dyrebar kost i etterkrigstiden, men det er Hildegard Kochs første skoledag og en stor anledning for hele nabolaget.

– Hva skal du bli når du blir stor da, Hildegard? spør nabokonen.

– Jeg skal bli nonne.

Foreldrene ser forskrekket på hverandre, og Hildegard skjønner med én gang at det skulle hun aldri ha sagt. Men nabokonen gir seg ikke.

– Nonne? Hva i all verden skal du gjøre som nonne?

– Jeg skal kjøpe meg en stor traktor med tilhenger, dra inn i bushen i Afrika og være mor for de stakkars barna der, svarer 6-åringen kontant.

Forankring

Søster Hildegard Koch ler godt når hun forteller historien nesten 66 år senere, men hun blir også rørt.

– Jeg kom meg aldri til Afrika, men jeg har både vært i en slags bush og vært mor for mange. Det var et lite barns visjon som jeg på en eller annen måte klarte å sette ut i live.

Den 72 år gamle opprinnelig tyske nonnen har bred bakgrunn som pedagog og lang erfaring som sjelesørger og foredragsholder i Oslo katolske bispedømme. I fjor feiret hun 50-årsjubileum som nonne.

Nå sitter hun ved enden av langbordet i den private dagligstuen på Lunden kloster. Bare et par kilometer fra Sinsenkrysset, midt i et boligfelt på Linderud. Innenfor murbygningen dufter det av eukalyptus og honning som nonnene bruker til å lage leppepomader og ansiktskremer. Veggene langs klostergangene prydes av ikoner i skarpe farger.

Utenfor de store vinduene ligger den ellers fargerike frukthagen bortgjemt i store snøfonner. Sola skinner skarpt gjennom rutene, og kaster lys på et furet, men mykt ansikt.

– Dere er her for å snakke om tro, ikke sant? Å tro er å forankre sitt hjerte i Gud. Tro er ikke en tanke jeg liker å holde fast ved, det er en livsvarig prosess som stadig utvikler seg.

Hun svarer like kontant på spørsmål i dag som for over 70 år siden. Når Vårt Land kommer for å snakke om tro, skal det snakkes om tro og ikke noe annet. Men det er vanskelig å la være å dele fra et langt liv i troens tjeneste. Søster Hildegards tro er, som hun sier, mer enn en tanke – den er selve livet hennes.

Søster Hildegard Koch

72 år.

Fra Köln i Tyskland.

Nonne i Lunden kloster.

Trådte inn i dominikanerorden i 1967 i Tyskland, hvor hun i 23 år var leder av et bofellesskap i en barnelandsby utenfor Köln.

Har bred bakgrunn som pedagog og lang erfaring som sjelesørger og foredragsholder.

I 1990 kom hun til Norge og ble norsk statsborger.

Sjelesørger og rådgiver innenfor Oslo katolske bispedømme og gjør tjeneste på Lunden kloster som gjestesøster og klosterets forvalter.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også