Les alt for bare 10 kr!

Fryktens byggesteiner

Fremtidens byutvikling vil handle om å avverge terror. Den tryggeste byen er den som ligner et sammensveiset nabolag, mener arkitekter.

Publisert 01. februar 2018

Regjeringskvartalet januar 2018: Et grått intermesso. Enn så lenge trasker byens innbyggere og besøkende mellom byggearbeider og bilsperringer, forbi brakker og gjennom foreløpige passasjer. Kanskje på vei til jobbmøte, kanskje til en av kafeene rundt Youngstorget. Y-blokka med Picasso-motivet står på lånt tid. Den skadde Høyblokka er dekket til, slik at det på avstand kan se ut som om vinduene er intakte.

På den ene siden av historien finnes angrepet, ødeleggelsen, det ­fryktelige. På den andre siden, en fremtidsplan – et ønske om noe nytt og ­sikrere – et levende maktsentrum mellom øst og vest i Oslo. Samtalen om fremtidens storby handler i stor grad om hvordan vi skal sikre oss mot terror, men samtidig føle oss frie og trygge.

Der ingen bor

I fjor høst ble vinneren av arkitektkonkurransen om et nytt regjeringskvartal offentliggjort. Debatten om byggevolum og bevaring av eldre bygninger har pågått både før og etter denne milepælen. Flere Oslo-politikere har ment at det blir for mange store bygninger på for lite areal. Samtidig er det ikke lagt opp til utesteder, butikker eller boliger i byggene som skal huse departementene.

– Jeg frykter at dette skal bli et øde område, hvor det skjer lite utenom arbeidstid. Faren er da at noe av det demokratiske ved byen forsvinner, sier arkitekt Anders Rubing, som er en av redaktørene for boken The City between Freedom and Security, et samarbeid mellom Bergen Arkitekthøgskole, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NMS) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

En by skal være et sted man lever sammen i fellesskap, fremhever han. Den bør ikke deles opp i avgrensede deler.

Sikkerhet

Grunnen til at næringslivet får begrenset innpass i de planene som foreligger, er sikkerheten i området. Og ettersom sikkerhetspremissene for konkurransen er unntatt offentligheten, har det vært lite diskusjon om hvilke muligheter som åpner seg med det nye kvartalet, mener Rubing.

Frykt og arkitektur

Flere vil bo i by. Samtidig er storbyene utsatt for terror og kriminalitet. Hvordan skal vi bygge byer som er sikre, men også føles trygge?

Dette er den femte reportasjen i vår serie om eksistens og frykt. 

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også