Les alt for bare 10 kr!

– Tenk om jeg er alvorlig syk?

Lederen for Protestfestivalen protesterer aldri når hodet hans sier at han er dødssyk. Psykiater ba ham slutte å lytte til kroppens signaler.

Publisert 18. januar 2018

I fjor sommer nektet Svein Inge Olsen tre sykehusleger å operere skulderen han hadde skadet stygt i en fallulykke. Lederen for Protestfestivalen i Kristiansand er livredd for sykehus. Pulsen går i været når han ser hvite frakker.

– Legene sa jeg ville få varig mén hvis jeg ikke opererte skulderen. For meg var dét et bedre alternativ enn å dø. For la jeg meg først under kniven, med narkose – da var jeg skråsikker på at jeg aldri ville våkne igjen.

Til slutt ble Olsen så sliten av å protestere mot legene, at han resignerte og ba en «siste bønn».

– Det er fryktelig slitsomt å være så redd for helsa si. Det er som å sitte på en flåte og bare vente på kjempebølgen, sier 55-åringen.

Trøstet av Fugellie og Bye

Den selverklærte hypokonderen skriver nå side på side om helsefrykt-spøkelset som har tittet over skuldra hans siden han var tolv år. Kanskje blir det bok? Uansett synes han det hjelper å sette ord på frykten. Det hjelper å tenke på andre ting enn litt murring i leggen. En anelse kvalme, fra magen? Litt hodepine, kanskje fra en svulst? I så fall ondartet, det er han sikker på.
Olsen syntes også det hjalp litt å være med i TV 2s program om helsefrykt for 10 år siden. At folk som hadde sett ham på skjermen, visste hva han var plaget av, ufarliggjorde det litt. Også gjester på Protestfestivalen, som han opp gjennom årene har invitert, har prøvd å hjelpe ham.
– Per Fugelli ga meg en bamseklem, kort tid etter at han fikk dødsdommen sin. Han visste at han skulle dø, og smilte fra øre til øre. Jeg visste bare at det måtte vel være farlig å klemme en så syk mann.
En uke før Erik Bye døde, ringte han Svein Inge Olsen.
– Han ville bare høre hvordan jeg hadde det. Prate litt, om meg, selv om han var i veldig dårlig form selv.
Skuespiller Lars Andreas Larsen besøkte også Protestfestivalen. Han ga Olsen en diktbok om døden, Regnbuen er en bro. Den var signert, med hilsenen «Vennskap i evighet».
– Jeg syntes den hilsenen var litt nifs, og har aldri turt å åpne boka. Ikke før nå i det siste.

Ekstrem fantasi

Årene Svein Inge Olsen ikke greide å la være å lese om sykdommer i avisene, for eksempel i Dagbladets «10 tegn på at du kan ha kreft», kunne han være psykisk og fysisk utenfor i ukesvis etterpå. Han hadde jo alle symptomene.
– Fantasien kunne være helt ekstrem. Små sykdomstegn kunne komme ut av alle proporsjoner. Det skjer fremdeles, men ikke fullt så ille. Fremdeles dusjer jeg i mørket. Jeg ser aldri ned i toalettskåla etter å ha vært på do. Frykten for å oppdage noe unormalt er omtrent lammende.
– Har du prøvd å snakke med psykolog om dette?
– Ja, flere ganger. Først da jeg kom i kontakt med Ingvard Wilhelmsen ved Hypokonderklinikken, fikk jeg råd som hjalp. Likevel har jeg avfunnet meg med at jeg aldri blir kvitt denne lidelsen.

Eksistens: Frykt

Dette er den tredje i en serie artikler om frykt.

Les de andre her:

Troens frykter

Etter katastrofen

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også