Logg inn

'Man må ha noe å leve for'

Som ung sosialist ville han utrydde fattigdom.- I dag er Odvar Nordli skuffet over at målet ikke er nådd.

Dette intervjuet sto på trykk i Vårt Land i mai 2013, under vignetten «Dette har livet lært meg». Odvar Nordli døde 9. januar 2018, 90 år gammel. 

85-åringen bor nå alene i en koselig enebolig med utsikt over Mjøsa. Der møter småfuglene og en -villkatt daglig opp for å få mat av den tidligere statsministerens- rause hånd. Samarbeid og  omfordeling av godene er fortsatt blant Odvar Nordlis fanesaker.

På hvilket viktig område har du skiftet mening?

– I min grønne ungdom var jeg så rød at selv Stalin framsto blass. Under AUF-møtene på Folkets hus på Tangen sto revolusjonen like utafor døra. Men vi slutta møtene med dans og roa oss ned på den måten. Heldigvis innså jeg at vår sosialdemokratiske drøm om frihet, likhet og solidaritet, ikke var lik den kommunistene i Moskva drømte om.

Den blodige revolusjonen fulgt av hensynsløs maktkamp i mellomkrigstiden, hvordan kunne Sovjet-unionen likevel være et forbilde?

–  Husk at de første soldatene som frigjorde Norge var russere og dermed våre allierte. Radio var ikke vanlig og knapt noen hadde råd til å holde ei avis. Derfor hadde vi lite kunnskap om Stalins meningsløse undertrykkelse. Vi sang «Nå dages det, brødre, det lysner i øst» og trodde i vår forblommede uvitenhet på den verdensrevolusjonen som det russiske folket hadde kjempet i gang. Et av historiens store paradokser er nettopp at det mange så som lysningen i et klasseløst samfunn falt i hendene på despoter. En gedigen skuffelse, men vi fant oss likevel snart til rette idet Einar Gerhardsen kalte det den langsomme revolusjon. For å bygge landet opp igjen etter krigen krevde hele folkets fulle innsats.

– Heldigvis innså jeg at vår sosialdemokratiske drøm om frihet, likhet og solidaritet, ikke var lik den kommunistene i Moskva drømte om, sier Odvar Nordli. Alle foto: Erlend Berge

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også