Les alt for bare 10 kr!

En kraft som gir ro

Livet som arbeids- og sosialminister er ensomt. Anniken Hauglie trenger at høyere makter ivaretar henne.

Publisert 06. januar 2018

– Hvem er Gud?

– For meg er han en kraft. Jeg synes det er vanskelig å se for meg at det er en fysisk person som sitter der oppe.

– Hvor sitter troen i kroppen?

– Den sitter nok mer i hjertet enn i hodet. Det er en følelse.

Anniken Hauglie står midt i Sinsen kirke i Oslo. Den svarte regjeringsbilen har sluppet arbeids- og sosialministeren av utenfor hovedinngangen til arbeidskirken på Oslos østkant. Går hun hjemmefra, bruker hun knapt 4,5 minutter hit.

På gudstjenester setter hun seg alltid på første benk sammen med familien, for hun vil ha med seg det som skjer.

Da familien bosatte seg øst i Oslo og barna skulle døpes, gikk hun og mannen på det hun kaller «kirkeauditions». De endte i Sinsen kirke, bygget i massiv betong i 1971. Lys fra tårnet faller ned på krusifikset som troner over alteret med Maria og disippelen Johannes på hver side.

– Jeg er ikke blant de hyppigste kirkegjengerne, men jeg liker rommet godt.

Skape fred

Anniken Hauglie har et tett og langt samliv med Høyre. Mor var politisk aktiv på Ski. Mannen, Lars Jacob Hiim, er statssekretær i Næringsdepartementet. I fem år var Hauglie byråd i Oslo med ansvar for skole, helse og sosialfeltet før hun ble en del av Solberg-regjeringen i desember 2015. Det sies at hun behersker det politiske håndverket.

Som resten av statsrådene skrev Hauglie under på en embetsed der hun lover troskap til konstitusjonen og kongen. Hun hadde to versjoner å velge i og valgte den som har teksten «så sant hjelpe meg Gud den allmektige og allvitende». I et intervju med Vårt Land i fjor omtalte hun dette som et bevisst valg, «rett og slett fordi jeg tror på Gud og ville ta det med i min ed».

– Når trenger du hjelp fra «Gud den allmektige og allvitende»?

Svaret kommer raskt med et sukk foran.

– Det kan være når jeg står i krevende situasjoner hvor jeg skal ta store beslutninger. Da tenker jeg «nå må noen gi meg styrke».

– Får du styrke?

– Ja. Jeg kjenner at det er en kraft der som gir trygghet – og ro, som er det viktigste. Det verste jeg vet er når det blir kaving, prosessdiskusjoner og mye konflikt.

Da Anniken Hauglie overtok som arbeidsminister etter Robert Eriksson (Frp), hadde han blant annet rukket å provosere til generalstreik og sparke Nav-direktøren. Selv var hun opptatt av å dempe konfliktnivået.

– Jeg får gjort mer når jeg klarer å skape fred.

– Hva gjør du når du trenger Gud – ber du?

– Nei, ikke sånn. «Gi meg styrke» er kanskje en slags bønn?

– Det er vel det?

– Jeg hørte det i det jeg sa det. Man trenger kanskje ikke knele for å be.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også