Les alt for bare 10 kr!

Troens frykter

Hans Eskil Vigdel og Rut Helen Gjævert var kompromissløse Jesus-revolusjonister. Levi Fragell var livredd for å komme til helvete. – Urealistiske religiøse idealer kan føre til angst og depresjon, hevder psykolog.

Publisert 04. januar 2018

I 1953 fikk norske radiolyttere følgende advarsel rett inn i stua: «Jeg taler sikkert til mange i kveld som vet de er uomvendt. Du vet at om du stupte død ned på golvet i dette øyeblikk, så stupte du like i helvete.» Det var Ole Hallesby som talte. Hans såkalte «helvetestale» førte til heftig debatt om hva kirken kunne tillate seg av skremselsforkynnelse.

I flere kristenkarismatiske sammenhenger har det lenge vært en frykt for å ikke tro nok eller riktig. Det samme har vært tilfelle i andre religiøse retninger, som er blitt en stadig større del av det norske samfunnet. Frykten for å ikke tilfredsstille Gud, men også for å ikke leve opp til forventningen hos dem som sier de er hans utsendinger og ledere her på jorden, kan være en stor belastning.

Streng Gjævert 

Hans Eskil Vigdel vokste opp med en jordnær kristentro hvor man ikke skulle føle så mye, men holde seg til Guds Ord. Da han 17 år gammel ble en karismatisk kristen, var det først himmelsk godt. Senere landet han med et brak. Det samme gjorde Rut Helen Gjævert. Begge hadde i flere år tilhørt miljøet i Jesus Revolution, hvor de var sikre på at Gud hadde kalt dem til å redde verden med Bibelen i hånden.

– Vi hadde store mål. Derfor ble jeg så redd for å skuffe både Gud, som hadde kalt meg, og lederne i Jesus Revolution, som var mine arbeidsgivere, sier Hans Eskil Vigdel.

Han var med i Jesus Revolution i tre og et halvt år. Rut Helen Gjævert var teamlederen hans. I fjor fikk Gjævert Petter Dass-prisen for serien Frelst på VG-TV, hvor hun tok et oppgjør med denne tiden.

– Hun var mellomleder, og veldig streng, nesten militær i sin måte å lede oss på. Flere år senere så jeg henne på gata, men turte ikke ta kontakt med henne. Da hun ringte og fortalte om TV-serien Frelst, og jeg senere så den selv, ble jeg glad - men også veldig overrasket. Jeg kjente ikke igjen den strenge og Jesus-revolusjonære Rut, forteller Vigdel.

– Det er ikke så rart, for jeg trodde fullt og fast på visjonen om å skape Jesus-revolusjon,  sier Rut Helen Gjævert i dag.

– Jeg var full av energi, jeg hadde skyhøye ambisjoner, og jeg ville så fryktelig gjerne «please» Gud. Samtidig gikk jeg med mye frykt på innsiden: Jeg var redd for å feile, og ikke leve opp til standarden. Det var jo en åndelig krig vi førte. Vi måtte for alt i verden ikke la djevelen ta over Europas ungdom. Jeg skjønner godt at teamet mitt opplevde meg streng.

EKSISTENS

Dette er den første artikkelen i en serie om frykt

I dag: Mange kan oppleve angst knyttet til religiøse opplevelser

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også