Les alt for bare 10 kr!

Tror kristen tradisjon ga oss mer frihet

For Erna Solberg blir det «KrF først» når en ny regjering skal samarbeide og forme Norge. For Høyre ville KrF på laget gitt dem styrke i verdikamp.

Publisert 29. desember 2017

– Høyre har et spesielt forhold til KrF, sier statsministeren og Høyre-lederen foran avgjørende uker i norsk politikk.

Årets valg ble en stor triumf for Solberg. I morgen er det hun som holder nyttårstalen – Jonas Gahr Støre og kampfeller bommet i høst og vant ikke makten likevel.

Overraskende for mange ble valgkampen også til oppgjør om verdier: «Kristne verdier» – og «norske verdier». Når statsministeren ved årsskiftet deler sine tanker om denne verdidebatten, minner hun om viktige brikker i grunnmuren:

– I Norge har lekmannsbevegelsen bidratt mye til likeverd og at enkeltmennesker kan ta sine egne og frie valg, fastslår hun.

I nyttårssamtalen med Vårt Land snakker statsministeren dessuten om:

• Hvorfor hun så gjerne ville hatt KrF med i det blågrønne prosjektet.

• At en nazimarsj ble en vekker.

• Hvorfor den store verdiutfordringen i 2018 nettopp er kampen mot utenforskap.


Dueller om arv

Ganske tidlig i høstens valgthriller oppsto det flere dueller om ganske annet enn kroner og øre. Det ble kamp om kristenvelgere.
KrF-lederen støtte sammen med Frps innvandringsminister. Solbergs egen kulturminister opptrådte plutselig i en uventet allianse med Sps nestleder der tittelen i et «tabloid» dobbeltintervju var at «norske verdier er truet». Ingrediensene var kristenarv, norske tradisjoner – og vafler. Debatten rullet.


Definere verdier

– Hvordan definerer du selv «norske verdier», statsminister?
– Du kan ikke definere dem, men du kan ramse opp noen av verdiene, fastslår Solberg.
Det gjør hun, gjennom en egen grundig fortelling om likestilling og likeverd mellom folk.
– Uansett hva du har gjort i livet, så er du likeverdig, sier hun og fortsetter med hvor fundamentalt tillit er som verdi:
At vi i landet vårt kan stole på hverandre – og stiller opp for hverandre. Også for de som er fremmede, folk vi ikke kjenner. I Solbergs viktige verdiverden handler det dessuten ubestridt om ytringsfrihet og meningsfrihet.
– Noe av verdisettet kommer fra den kristne arven, poengterer statsministeren.


Lekmannsarv

For å forklare dette rykker hun bakover i norsk historie, til tiden det knapt var rikinger og de fleste var fattige. Reformasjonsjubileet minner oss om hvordan mennesker fikk et selvstendig forhold til Gud.
– I ansvar og rettigheter var vi like overfor Gud, uansett hvem vi var. Likhetssamfunnet kommer vel så mye ut fra en lekmannskristen trosretning. Folk tenker ikke over det, men dette er en ganske viktig del av bakgrunnen for dagens samfunn, sier Solberg.

Erna Solberg

Statsministeren ble innvalgt på Stortinget for første gang i 1989. Da var hun 28 år gammel.

Da Kjell Magne Bondevik dannet sin andre regjering i 2001, ble Solberg kommunalminister frem til 2005.

I 2004 overtok Solberg som leder i Høyre, etter Jan Petersen. Etter en periode med klabbeføre for Høyre, var partiet forberedt og maktklart foran valget i 2013.

I oktober dette året overtok Solberg som statsminister i en regjering av Høyre og Frp. KrF og Venstre sto utenfor – og inngikk en samarbeidsavtale.

I månedene foran valget i høst lå Ap og Sp lenge så godt an på gallupene at kommentatorer spådde maktskifte.

Men Ap snublet i spurten – og Solberg kunne fortsette i regjering.

Etter valget innledet hun samtaler med partitoppene i KrF og Venstre. Bare Venstre ble med henne og Frp inn i forberedende regjeringssamtaler.

De starter over helgen. Da er målet en trepartiregjering.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også