Les alt for bare 10 kr!

Lønnlig i blant oss de går

Guds sendebud er blitt selvhjelpsinstrument. Møt engelen – et åndelig lavterskeltilbud i sesong akkurat nå.

Publisert 14. november 2018

Englene daler sjelden ned i skjul lenger. I disse dager er de enda mer hjertelig til stede enn ellers i året, syngende søtt og dinglende på juletreet, poserende med dorullkropp og krusete plasthår på toppen av et vattkulehode i vinduskarmen.

– Englene ligner på oss mennesker, bare i en bedre versjon – vakrere, lysere, sterkere. Dessuten kan de fly. What's not to like? spør Anne Kalvig.

Reiser lett

Kalvig, som er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, siterer gjerne kollegaen religionsviter Ingvild Gilhus, når hun skal forklare hvorfor englene har så bred appell. Gilhus karakteriserer englene som noen som reiser lett. De bærer sjelden med seg mer bagasje enn det de klarer å smette gjennom maskene i det kulturelle nettet.

Og engelen er ikke lenger bare en religiøs skikkelse. Den moderne engelen er et terapeutisk tilbud, en populærkulturell figur, interiørtrend, offentlig debatt og språklig bilde, og ikke minst et symbol på en avdød vi savner.

– Det å ha overskridende eller magiske opplevelser i livet kan lett symboliseres med engler, fordi de er overalt, sier Kalvig.

Hun mener at englene er enklere å forholde seg til enn andre religiøse symboler, fordi de verken er guder eller mennesker, men tydelige mellomvesen. Derfor kan de sveve inn og ut av kirkerommet, av ulike religiøse skrifter og av hjemmene til folk.

– En engel flyr fritt, i motsetning til Gud og Jesus som har tydelige plasseringer. Tror du på Jesus, får du mye mer med på kjøpet. Engelen bærer ikke med seg en sekk av forutsetninger på samme måte, og engleerfaringen brytes ikke i samme grad mot prestens ord eller dogmatikk. Dermed koster det ikke så mye å engasjere seg, sier Kalvig.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også