Les alt for bare 10 kr!

Den forsiktige biskopen

Som ny biskop i Stavanger kan han trenge medvind. Men for Ivar Braut er Gud en motvind som treffer ham midt i ansiktet.

Publisert 25. februar 2017

«Oi, nå forandrer alt seg.»
Ivar Braut har tatt telefonen. Klokka er rundt 18.30 torsdag 8. desember. Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum er på tråden. Hun forteller at han er utnevnt til biskop i Stavanger. Tanken slår ned i ham: Hverdagen blir ikke bli den samme fra nå av.
– Da jeg fikk telefonen, kjente jeg det fysisk i magen. Men jeg ble jo glad også.
LES OGSÅ: Braut blir Stavanger-biskop


Brobygger

Det er noe ved Ivar Braut som får oss til å tenke på grunnfjell. Ikke det at han er urokkelig, han lar seg bevege på mange måter skal det vise seg. Etternavnet hans er dessuten bøyelig som et nynorsk verb: å bryte, Ivar braut, har brote. Med rogalandsdialekten oppfyller han manges forestillinger om en prototypisk, norsk kristen.
Kall ham for all del ikke ydmyk. Det er et ord han synes er utslitt. Da liker han bedre merkelappen «brobygger» om seg selv, en hyrde som vil samle den sprikende flokken av troende i Norges største kirkesamfunn. En opplagt kandidat for å bli biskop i bibelbeltets blanke spenne: Stavanger bispedømme.
Ingen regnet likevel med at det skulle bli ham til slutt. Selv tullet han med at han hadde 8 prosent sjanse til å vinne. Bispedømmerådet nominerte ham sist blant kandidatene på oppløpssiden.
Så oppfylte han ordene om at de siste skal bli de første.
– La oss holde oss i bildet fra Guds bakvendtland: Når du nå er satt høyt, hvordan skal du være noe for de laveste i samfunnet?
– Jeg vet jo at vi er på akkurat samme nivå overfor Gud. Er noen dårlig stilt i samfunnet, kan jeg gjøre noe ved å synliggjøre dem og løfte noen saker, men jeg har ingen store tanker om at jeg kan utgjøre en stor forskjell og være modig nok til å reise saker som er upopulære. Det faller ikke naturlig for meg. Jeg er nok en som i utgangspunktet er forsiktig, lytter lenge og prøver å finne en vei å gå sammen med andre. Jeg kan kjenne på angsten over å ikke se ting som jeg burde sett – som de laveste blant oss.
De siste 16 årene har han vært prest i Birkeland menighet i Bergen. Fra midten av mars er han bosatt i Stavanger. I Bergen fortsetter kona – pianisten og musikeren Turid Bakke Braut – med jobben sin, og husvære blir det begge steder.  
– Vi skal nok treffes ofte, heldigvis.
LES OGSÅ: Dette er Ivar Braut

Ivar Braut

60 år, fra Sandnes, utnevnt til biskop i Stavanger
Gift med Turid Bakke Braut, har tre barn og seks barnebarn
Har de siste 16 årene vært prest i Birkeland menighet i Bergen.
Sitter i Bjørgvin bispedømmeråd og i Kirkerådet.
Blir vigslet til biskop 19. mars.

 

4 RASKE

Gud er: Full av nåde og sannhet.
Jeg klarer meg ikke uten: Humor
På min gravstein skal det stå: Det kan andre bestemme
Boka alle bør lese: Himmelarkivet av Gaute Heivoll

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også