Les alt for bare 10 kr!

Ingen kan være lykkelig alene

Vennskap kan gå på tvers av de fleste skillelinjer. Da en egyptisk tenåring kom som asylsøker til Norge, fant han en sjelefrende i en aldrende norsk mann.

Publisert 21. desember 2017

– Han er som en storebror for meg.

Vi har akkurat brøyta oss vei gjennom sivet som skiller stranda og veien her på Jeløya. Sjøen bølger blygrå, sola kommer snart opp bak det lave høydedraget med nakne løvtrær bak oss. En liten lagune har danna seg i sand og slam, vannet ligger fryst i matt turkis, noen centimeter snø gir etter under sålene.

Ordene sitter liksom fast et sted inne i den spedbygde tjueåringen, de bruker tid på å rive seg løs. Ofte må syttiåringen trekke litt i dem.

Mahmoud var ikke mer enn fjorten da han forlot sitt fødeland Egypt. Etter å ha flykta til Libya ble han fengsla etter et mislykka forsøk på å forsere Middelhavet. Det året, i fengslet i Libya, var kanskje det tyngste.
Da syttiåringen, Odd Erik, var i slutten av førtiåra, ble han angrepet og forsøkt drept da han lå intetanende og slikka sol på en strand utafor Agadir i Marokko.

Begge har kjempa mot posttraumatisk stress, og kanskje er det i den kampen de har funnet hverandre – på tross av avstand i alder, kultur og språk.
– Han har hjulpet meg med så mye. Med språk. Med å forstå kulturen – de sosiale kodene. Han har vært en lærer, men har blitt en venn, forteller Mahmoud.
Unggutten levde på det Odd Erik Germundsson omtaler som skyggesida av Moss, da den 50 år eldre mannen nådde fram til ham. Germundsson har jobba med flyktninger siden slutten av 1980-tallet, og har fra tidlig 2000-tall vært verge for «godt over 200» unge, mindreårige asylsøkere. På veien har han møtt mange sterke fortellinger, men ingen har kunnet måle seg med Mahmouds.
– Men du er ikke vergen min.
– Nei, du er et unntak, smiler Germundsson.

Eksistens – Alderdom

Dette er den niende artikkelen i en serie om alderdom.

I dag tar vi for oss vennskap på tvers av generasjoner og kulturer.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også