Logg inn

‘Lokal innsats kan redde gamle kirker’

Menigheten ville ikke beholde kirken. Riving var aktuelt. – Ikke tale om, mente ildsjel Svein Kåre Edland, og bladde opp en halv million.

– Det burde vært forbudt. Et hundre år gammelt bygg i god stand. Hvem med tilgang til egen hjerne vil finne på å rive det? spør Svein Kåre Edland.

Forretningsmannen har tatt turen til Gamle Ålgård kirke, hvor han selv ble døpt og konfirmert, for å fortelle om planene han håper kan redde kirken fra å bli ødelagt.

For hva skal man gjøre med en kirke som ikke brukes, er dyr å vedlikeholde og kanskje trenger opprustning? Ålgård menighet vil ikke beholde kirken selv. Riving er et aktuelt alternativ.

– Ikke på tale, mener Edland og gjengen i Venneforeningen for Gamle Ålgård kirke. De har løsningen klar: Den hundre år gamle kirken kan leve videre som kulturhus.

1 kroner 

Ifølge vennegruppen er korps, kor, foreninger og trossamfunn interessert i å bruke kirken som forsamlings- eller øvingslokale. Galleri er også en mulighet.

– Men vi skal for all del ta hensyn til at kirken ligger på en gravlund, sier Edland.

For å ha et økonomisk fundament for driften, ber vennegruppen om at Gjesdal kommune spytter inn 1 million kroner – penger de likevel vil spare på vedlikehold og riving av kirken.

I tillegg kommer de 500.000 kronene Edland selv betaler. En forutsetning for den donasjonen er at kommunen overdrar kirken til Edland for 1 krone. Det siste kravet kan vise seg å velte hele prosjektet.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også