Les alt for bare 10 kr!

Smarte hender

Framtidas eldreomsorg består av robotkjæledyr og automatiske dusjer. Kan temperatursensitive kameraer erstatte helsevesenets varme hender?

Publisert 14. desember 2017

– Nå er det natta, Torill. Nå må du gå og legge deg.

Torill har akkurat gått gjennom en futuristisk portal. En slags dør i hvit plast med ulike sensorer. Den har som jobb å holde styr på døgnet, passe på at en pleietrengende ikke forsvinner ut på vift, og altså kommer seg i seng «når det er natta.»

– Den blir litt masete den der, vi får prøve å skru den av, sier Torill Lønningdal som er senterleder for Innovatoriet, et svært framtidsgalleri for alskens helse- og pleieteknologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Men framtidsportalen lar seg ikke uten videre overstyre. Den fortsetter å messe om leggetid hver gang noen passerer.

Snart får den konkurranse av et annet og vel så insisterende mantra:

– Vennligst ta medisinposen. Ta ut pillene og ta dem med vann, sier pilledispenseren.

Mellom automatiske bad, robothårfønere, kunstig intelligente liksomkjæledyr og siste mote rullatorer, trasker helseledere og -arbeidere fra Rygge kommune i Østfold. Stemninga er liksom lavmælt euforisk. Opphissa stemmer hvisker om mulig innsparing, om nytte-kost-beregninger og kutt i antall hjemmebesøk.

«Tenk hvor mange turer vi kan slippe med en sånn!» spør de hverandre omgitt av framtidas teknologiske helsearbeidere.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også