Les alt for bare 10 kr!

Eldes med flyt

Balanseproblemer er en av de viktigste årsakene til skader og dødsfall hos eldre. Forskning tyder på at kinesisk kampsport kan virke forebyggende.

Publisert 08. desember 2017

Formiddagssolen kaster skygger inn i rommet når de eldre glir lydløst over gulvet. Bevegelsene er synkrone, flytende, og med en underlig ro. Det er som i en dans, og det eneste som er å høre er det lette trafikksuset fra Kjøpmannsgata, og i blant noen klokkeslag fra Nidarosdomen.

Det er tai chi som pågår denne dagen i Håndverkerforeningens gamle lokaler i Trondheim. Dette er en urgammel kinesisk kampkunst, en treningsform som regnes for å kunne ha helsebringende effekter.

En ny medisinsk studie bekrefter at det å praktisere tai chi kan forebygge et av de største helseproblemene blant de eldste i befolkningen: Fall.

Frykt

– Fall hos eldre er et kjempeproblem, som har fått altfor lite oppmerksomhet i forhold til hvor stort det er, konstaterer Torgeir Bruun Wyller, professor i geriatri ved medisinsk fakultet, Universitetet i Oslo.
Mange av oss sliter med å holde balansen, og dette gjelder ikke minst de eldste aldersgruppene, der syv av ti over 70 år har balanseproblemer. Dette kan fort få stygge konsekvenser. Fallulykker er en av de viktigste årsakene til død og skader. Men konsekvensene er også mentale, forklarer Wyller:
Vi blir redde for å falle igjen. Derfor blir mange sittende hjemme, og legger klare begrensninger på sitt eget aktivitetsnivå.
– Hvorfor har dette fått så lite oppmerksomhet?
– Det er sikkert sammensatt. Man har sikkert tenkt at det er normalt for gamle å være ustø, og så har helsevesenet først og fremst vært opptatt av å reparere skadene. Og det er jo normalt, men vi kan også ofte gjøre mye for å hjelpe de med balanseproblemer, forteller han.

Ny studie

De siste årene har en rekke studier pekt på at kampkunsten tai chi kan bidra til å skape bedre balanse og bevegelighet hos utøverne. Men nylig kom en spansk studie, som var et aldri så lite et nybrottsarbeid. Så langt hadde det nemlig manglet dokumentasjon på om tai chi kunne forhindre fall blant mennesker som hadde høy risiko for å falle.
Det er dette de spanske forskerne nå mener å ha bevist. Ved å analysere ti randomiserte studier som undersøkte effekten av tai chi sammenlignet med fysioterapi og annen fallforebyggende behandling, konkluderte de med at tai chi var å anbefale for høyrisikogruppene.
Når det gjaldt korttidseffekten, fant de at jevnlig praktisering av tai chi reduserte risikoen for fall med 43 prosent sammenlignet andre tiltak. Når det gjaldt langtidseffekten, ble fallrisikoen redusert med 13 prosent sammenlignet med andre fallforebyggende tiltak, ifølge studien som ble gjort ved Jaén-instituttet og publisert i septembernummeret av Journal of the American Geriatrics Society.

Eldre og balanse

Dette er syvende artikkel i Vårt Lands serie om alderdom.

Balanseproblemer er en av de viktigste årsakene til dårlig helse og dødsfall blant eldre.

Hvorfor er det slik, og finnes det måter å forebygge dette på?

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også