Logg inn

Adventens mørke side

Den kristne kirke venter ikke på jesusbarnet. De venter på Jesu gjenkomst. Charles Hansen tar det helt ut.

– Shalom! hilser Charles Hansen fra talerstolen.

– Shalom! svarer forsamlingen tilbake.

I pinsekirken Sion Ingedal utenfor Halden sitter et femtitalls godt voksne mennesker i behagelige stoler en tirsdagskveld. De vil høre Hansen tale om «Hvem er de 144.000 beseglede i Johannes' Åpenbaring?». Han er reisesekretær for Ordet og Israel, en kristen bevegelse som blant annet peker på at det som skjer med Israel er tegn på «Jesus Messias' snarlige komme», som det heter på nettsidene.

Holy rider

Som erfaren pinsepastor har han kommet til sine egne. Det rasler i bibelblader hos dem som følger med på bibelhenvisningene. Hansen trenger knapt slå opp selv. Dette kan han ut og inn.

Han leser om 144.000 personer som skal opptre i endetiden. Disse er jøder som skal forkynne evangeliet etter at Jesus har rykket de rettferdige opp til himmelen.

Etter at han har talt i 55 minutter, avslutter Charles Hansen med å si at han gleder seg til Jesus kommer igjen.

– Jeg skal ikke sitte hjemme og se på CNN den dagen! Jeg skal ri på en hvit hest. Jeg gleder meg til å være blant «holy riders»!

Forsamlingen ler. Når møtelederen etterpå taler i tunger, tolker Hansen: 

– «Jeg er til å stole på. Jeg er Israels Gud som gjør dette i de siste dager».

Jesu comback

Den folkelige varianten av advent, er at vi venter på jesusbarnet – og på jula. Men når den kristne kirke går inn i adventstiden, handler det egentlig om at Jesus skal komme igjen. Dette har vært forkynt som et gledesbudskap av kirken i 2000 år.

Men budskapet har også hatt noe mørkt over seg. For Jesu gjenkomst betyr også dom. De dramatiske beskrivelsene i Johannes' åpenbaring handler også om ødeleggelser og forfølgelse umiddelbart før Jesus kommer.

De første kristne trodde Jesus skulle komme kjapt tilbake. Da ingenting skjedde, havnet budskapet i bakgrunnen, men bevisstheten om dette har vært mer og mindre levende gjennom alle tider.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også