Logg inn

Det er ikke over før vi kommer til trampeland

Du veit når du tror at noe er over – og så er det ikke over? 

Tenk deg at du er ute og går i fjellet. Hele veien opp har du sett mot toppen. Men når du kommer fram, oppdager du at det er en lure­topp. Det er fortsatt noen hundre høydemeter igjen. Eller når du på skolen hadde svart på alle mattestykk­ene. Så snur du arket og ser at det er elleve spørsmål til. Eller når presten preker og sier «og til slutt», men hun har flere tettskrevne avsnitt igjen. Den samme følelsen har jeg på vei til en juletrefest i januar. Jeg mener, er det ikke egentlig over nå? Vi har holdt på i evigheter. Vi starter allerede lenge før vi tenner det første lyset. Det er så greit å ta juleavslutningene litt tidlig så det ikke havner helt oppi jula. Pepperkakeboksen på jobben er halvtom før desember og vi har ikke engang kommet inn i julemåneden før det begynner å renne inn julelenker, papir­engler og tegninger av romraketter med ­nisseluer.

Fra 1. desember går alt bare fortere og fortere. Hver eneste dag ligger papiret fra julekalenderen strødd som Hans og Gretes brødsmuler fra barnerommet til yttergangen. Luciatoget i barnehagen har ikke samkjørt rutetabellen med luciatoget på skolen. Vi forsøker å hoppe av i fart for å rekke begge. Men det går ikke alltid et tog, og det innser vi først når vi står i døråpninga og dattera står med nedbrente lys i håret, en halv lussekatt i hånda og stirrer med disse tomme, tomme øynene. Men hei, alt går over og nå er det julebord med jobben, som ­heldigvis er lagt til en hverdag, for på lørdag er det jo den årlige julesamlinga med gutta hjemmefra – det ble bestemt i august, for vi vet jo hvor lett dagene fylles før jul – og så står vi der med en stjerne i hånda lille julaften på en litt for lav krakk og bøyer oss nærmere juletreet – nærmere, nærmere, for nært.

Juletrefest på bedehuset

For første gang på 26 år er det igjen lys på juletreet på Fosen bedehus utenfor Haugesund.

Ildsjelen Svein Helge Bergfjord i Ytre Karmøy­ lokalhistoriske forening har omskapt bedehuset til Haugalandet bedehusmuseum.

Mange bedehus er solgt og nedlagt de siste årene, og foreningen samler inn bedehushistorie fra hele ­distriktet for at historien ikke skal bli glemt.

Men Bergfjord ønsker ikke å vise fram tomme lokaler – for ham er bedehuskulturen først og fremst det yrende livet. Sist romjul arrangerte vennegjengen i foreningen derfor juletrefest på Fosen bedehus.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også