Logg inn

Når de eldste logger på

– Jeg har hus og hage, hva skal jeg med ­Facebook? spør 84-­åringen Hildegard Hovd. ­Staten har en målsetning om at alle skal på nett. Snart er kontakten­ med ­myndighetene heldigital.

– For å registrere navnet på mappen, må dere bruke «enter». Kjenner alle til «enter»? Den der trekanten på tastaturet?

Et titalls pensjonister sitter­ bak pultene med oppslåtte nettbrett og datamaskiner, på rekke og rad. Skjermer lyser opp ansikt mer eller mindre merka av alderdom. De bekrefter:

– Ja, sier de, – vi kjenner «enter».

De trykker på knappen og lager en ny mappe i filsystemet.

Kari Heier er i midten av 70-åra og har drevet frivillig dataundervisning på Sagene­ i rundt 15 år. Annenhver onsdag arrangerer hun og ­resten av Sagene ­dataklubb kurs på Sagene seniorsenter. ­Dagens tema er «Lagring av filer, opprette mapper og undermapper osv.»

Når Kari Heier skal forklare hvordan du kan lagre filer og opprette mapper, ­åpner hun tekstbehandlingsprogrammet Word.

– Jeg gjør det enkelt»,­ sier hun og skriver «aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaafgh» i et nytt dokument.

Heier beveger musepekeren opp til fil-menyen, trykker og velger «lagre som».

– Det er veldig viktig at du velger «lagre som» første gang du skal lagre dokumentet». Hun roter litt rundt i noen gamle mapper. Finner fram til «Mine dokumenter» og oppretter en ny mappe. Mappa kaller hun «Sagene 2017», tekstfila får samme navn.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også