Les alt for bare 10 kr!

Fra fastetid til fråtseri

Adventstida er en salig blanding av tysk kulturimport, forventning, forberedelser og kjøpefest. Ventetidas budskap er også bibelens fortelling i miniatyr.

Publisert 28. november 2017

Kald vintersol faller inn på en lilla duk. Den er nylig folda ut og lagt varsomt over et spisestuebord i et atriumhus på Bekkelaget. Det eneste som avslører at det hele er lureri, at det slett ikke er desember, men et stykke ut i november, er stearinlyset Synnøve Dokka skal til å sette på bordet. Det er hvitt og slett ikke lilla. Og det er ett, slett ikke fire. Men tar du en kikk i boden innafor soverommet, der temperaturen er passelig lav og anorakkene venter på skiføre, vil du se at ekteparet Dokka er godt i gang med juleforberedelsene: Der henger en lammeside og jobber med å bli pinnekjøtt; et lammelår med å bli fenalår. Høsten og førjulstida har i uminnelige tider handla om å høste og slakte, å salte og bake – kort sagt gjøre seg klar til vinteren og ikke minst til jul.

Upper class

Det har gått 16 år siden professor, nå emeritus, ved Det teologisk fakultet, Trond Dokka, og ektefelle Synnøve­ Dokka som driver med strikkedesign, ga ut kokeboka Deilig er... kokebok for advent og jul. En bok som skulle lære oss å lage vår egen mat i førjuls- og ­adventstida – ikke bare kjøpe, kjøpe, kjøpe.­ Boka er i tillegg til oppskrifter ­utstyrt med små tekster som dveler ved tradisjon og tro.

Nå har Vårt Lands sendebud fått ­rollen som en slags ordstyrer. Herr og fru Dokka­ avbryter hverandre i ett sett.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også