Les alt for bare 10 kr!

På sporet av troen

Å forstå andres religion er enklere enn du tror. Du må bare tørre å spørre.

Publisert 24. november 2017

Pa Jain N’dure er i godt trav nedover den hvite labyrinten som skjuler seg under murbyggene på Ullevål sykehus. Inn dører, opp trapper, gjennom barneavdelinga der veggene er tapetsert med fargerike tegninger, ned enda en korridor. Han stikker hodet inn på et lite kjøkken.

– Hvis jeg skal gjette, så er du katolikk, sier N’dure til en av de uniformkledde kvinnene.

Hun nikker bekreftende. Om religionen hennes påvirker jobben? Det har hun ikke tenkt på engang.

– Da jeg kom til Norge, skjønte jeg ingenting. Hvorfor er religion et problem? spør Pa Jain N’dure.

Han er avdelingsleder for matvertene, kjøkkenets forlengede arm ute i de ulike avdelingene på Ullevål sykehus. Sjøl kaller han seg «muslim light». Han er oppvokst i Gambia, og gikk på katolsk skole, selv om han var muslim. I oppveksten var det vanlig å feire både eid og jul.

– Vi må ikke feie religion under teppet, men vi må heller ikke lage en big deal ut av det, sier N’dure.

Hverdagslig

Vi hører om de gangene det skjærer seg. Når en sykepleier ikke vil servere svinekjøtt, eller en konservativ muslim nekter å håndhilse på en av det motsatte kjønn. Sakene vi leser om i mediene, handler ofte om bruk av hijab, eller om den evige skolegudstjenestedebatten, der det blir reaksjoner både når skolene ber foreldre krysse av for om barna kan synge kristne julesanger og når en skole putter inn koransitater i julespillet.

Er det egentlig så vanskelig å forholde seg til andres religiøse praksis?

– Mange ønsker å gjøre ting riktig, men har kanskje litt firkanta oppfatninger av hva som er rett og galt, sier Vebjørn Horsfjord, som er postdoktor på Teologisk fakultet.

Med boka Religion i praksis har han skrevet en slags religiøs skikk og bruk. Han ønsker å gjøre det litt enklere for folk å forholde seg til religion de møter i det daglige. Erfaringen er at spørsmål om mat og religiøse høytider er de som ofte går igjen.

Budskapet hans er enkelt: Prøv å håndtere religion som et hvilket som helst annet tema. Vent så lenge som mulig med å lage regler. Snakk med den enkelte.

– Ikke sett opp et gjerde rundt religion som gjør deg veldig redd for å gjøre feil, sier Horsfjord.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også