Les alt for bare 10 kr!

Historien om en arabisk tannbørste

Vårt Lands medarbeider har lært at det finnes andre måter å pusse tennene på.

Publisert 20. februar 2017

I årevis har Vårt Land skrevet om livssynsdialog. Men hvordan foregår det?
Dialogpilotene er et nyopprettet deltidsstudium som utdanner unge til å lede samtaler om tro, livssyn og fordommer. I kveld har jeg spurt om å følge tre av studentenes praksis på Grønland, en multikulturell bydel i Oslo.
Chro Borhan er noe skeptisk: Journalister som skal observere dialog? Det har hun ikke vært med på tidligere. Borhan arbeider som dialogveileder for Nansen Fredssenter. Hun underviser pilotene i dialogteknikk og er studentenes veileder.
Hun ber meg bli med som deltaker. Hvordan skal jeg klare å skrive artikkelen uten notater? Borhan mener at jeg vil huske det i kroppen.

Dypdykk

Jeg setter meg i ringen.
Det er høyt under taket i den store salen på Forandringshuset som KFUK-KFUM driver på Grønland. Hensikten med det som skjer i kveld er å skape en ny forståelse, av seg selv og andre, forklarer de tre pilotene Jørund Hansen (uavhengig), Kaif Raza (muslim) og Marit Marman (kristen). De har ingen fasitsvar med seg. De skal legge til rette for dialogen, så skal vi lære sammen. I en time skal vi gjøre et dypdykk i fordommer og religion.
Veien er målet, med andre ord.
Pilotstudentene understreker at de inviterer til livssynsdialog, ikke religionsdialog, for da kan de som ikke tror også delta og ha verdifulle bidrag.

Inn døra kommer en kameratgjeng med Omar Gilani Syed i spissen. Han er prosjektleder i Samarbeid for Inkluderende Dialog (SID). De skal være med i kveld.
Forsamlingen med 21 mennesker er fra 19 år og oppover. Og meg. Dialogpilot Marit Marman snakker om reglene som er nødvendige for at dialogen og øvelsene vi skal gjøre oppleves trygge:
• Vi snakker positivt om oss selv og andre.
• Vi har lov til å si «pass».
• Vi lytter til hverandre.
• Vi forteller ikke videre det som kommer fram i gruppa
• Vi legger vekk mobilen.

Tannbørsten

Dialogpilot Jørund Hansen vil at sirkelen skal være helt rund. Her er vi alle like. Alt som blir sagt her er like mye verdt, poengterer han.
I presentasjonsrunden ber dialogpilot Marit Marman oss fortelle hvilken farge vi har på tannbørsten. En ung mann forteller at han har to: En vanlig som alle har. Og en miswak. En muslimsk tannbørste, forklarer han smilende og får oss andre til å le. En arabisk tannbørste, korrigerer en annen. Flere av kameratene har også en slik tannbørste av tre. Den har noe med ramadan å gjøre. Det er en pinne, forklarer de.
En pinne til å pusse tennene med? tenker jeg. Har jeg aldri hørt om.
Gulvet blir ryddet for stoler når vi skal gjøre øvelsen «Fire hjørner». Opplegget er at vi blir presentert for en påstand og skal stille oss i et av de fire hjørnene: Enig, uenig, kanskje eller vet ikke – alt etter hvilken stilling vi tar til påstanden.
En påstand kan være «tannbørste er mer enn miswak», sier pilot Kaif Raza og benytter anledning til å forklare hva det er. Han har nok sett våre spørrende ansikter. Miswak er en tradisjonell tannbørste som blir brukt i den arabiske kulturen, laget av en myk tresort. Raza synes det er kult at noen fortsatt bruker det gamle pusseredskapet. Den er god for tennene og for magen, sier en. Snikislamisering, kommenterer en annen og utløser mer latter.

Dialogpilotene

• Dialogpilotene er en nyetablert forening med mål å utdanne unge voksne i aldersgruppen 19 - 30 år til dialogpiloter.
• Pilotene skal drive utadrettet dialogundervisning for elever i ungdomsskolen og i videregående skole, i form av øvelser, rollespill og samtaler om tro, livssyn og identitet. Målet er å nå over 5000 ungdom i østlandsområdet i løpet av tre år.
• Foreningen eies av Tauheed Islamic Centre Oslo, Minhaj Konfliktråd, Islamic Cultural Centre Norway, Human-Etisk Forbund Oslo og Kirkelig Dialogsenter Oslo, som har tatt initiativet til utdanningen.
• Det første kullet studenter kommer fra seks forskjellige livssynssamfunn.
• Ideen er hentet fra lignende prosjekter i Sverige og Danmark, som Salaams vänner som ble eid og drevet av «Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa» og «Kristna Fredsrörelsen».
• Dialogen i reportasjen ble holdt på KFUK-KFUMs Forandringshuset i Oslo som driver en Kreativ Dialog-gruppe.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også