Les alt for bare 10 kr!

Tilfellet ­Hordaland KrF

I Bergen by og Hordaland ­samarbeider KrF med Ap og andre deler av venstre­siden. ­Samtidig åpner lokallagslederen og fylkeslederen for regjering med Frp. KrFs fødefylke er som resten av partiet: Ønsket om samarbeid spriker.

Publisert 23. november 2017

Samme valgnatt som Knut Arild Hareide utelukket Frp-sam­arbeid, åpnet fylkesleder i ­Hordaland Pål Kårbø for det stikk motsatte.

Etter krisevalget på 4,2 ­prosent, mente Kårbø at KrF måtte ­revurdere samarbeidsstrategien. Men flere i ­hjemfylket stusset over uttalelsen. På et ­fylkesstyremøte tok den ­vanligvis lavmælte gammel­ordføreren i Bergen, ­Ingmar Ljones, til talerstolen:

– Jeg har stått på for KrF i valgkampen og kjempet for vårt eget ståsted. Det du gjorde ­etter valget var et brudd med KrFs ­karakter og respektløst, sa ­Ljones.

Kårbø fikk derimot støtte fra lederen i Bergen KrF:

– Ljones var tydelig overfor oss, vi var tydelige tilbake, sier Terje W. Gilje til Vårt Land.

– Vi har et greit forhold, men er veldig uenig i sak, sier Ljones på sin side om fylkes- og lokallagslederen.

Fylkesnestleder og ­ordfører i Osterøy, Jarle Skeidsvoll, sier fylkesleder Kårbøs uttalelser på valgnatten «står for hans ­regning».

– Uttalelsen var ikke ­forankret i fylkesstyret eller i arbeids­utvalget. Folk reagerte. Det har vært en åpen og ærlig ­utveksling av synspunkt på saken i ­partiet i etterkant av utspillet, sier ­Skeidsvoll.

Utspillene til Kårbø og Gilje ble først omtalt i Dagen.

To betongbygg

Kristelig Folke­parti så dagens lys i ­Hordaland. Kan fylket også si oss noe om veien videre, om den kommende strategi- og sam­arbeidsdiskusjonen?

Ordene som falt på fylkesårs­møtet, rett etter valget, synliggjør i hvert fall noen av konflikt­linjene og paradoksene i KrF.

For både i Bergen by og ­Hordaland fylke «regjerer» KrF sammen med venstresiden. Likevel lever forestillingen om at KrF er blåere – og kanskje også mer verdikonservativt – i Hordaland enn i andre deler av landet. Stemmer den? Eller er vestlandsfylket rett og slett et KrF i miniatyr som speiler spenningene i partiet?

I to høye betongbygg i Bergen møter Vårt Land to KrF-topper med helt ulikt samarbeidssyn:

Vil velge bort venstresiden

– Min tilnærming var at KrF burde vurdert å gå i regjering med Frp, Høyre og Venstre for å få innflytelse i hverdagspolitikken og bygge nye profiler. Vi blir slitne av samarbeidsdiskusjonen. Folk vil ikke ha ­partier som står i spagat. Jeg tror vi må våge å velge vekk venstre­siden, sier fylkesleder Pål Kårbø i ­Fylkeskommunens hus.

– Det siste vi bør gjøre er å ­haste inn i regjering med Frp. Vi bør ta et steg tilbake og ­spørre oss: Hva er KrFs DNA? Hvilke ­saker kommer opp på kort og lang sikt? Hvilke er det avgjørende at KrF får gjennomslag for? Da vil det vise seg at Frp-samarbeid er helt uaktuelt – og at Høyre har valgt Frp og valgt vekk sentrum, sier finansbyråd Dag Inge Ulstein i Bergen rådhus.

KRFs KRISEVALG

I en artikkelserie retter Vårt Land søkelyset mot spørsmål reist i kjølvannet av KrFs krisevalg. 

Del 1: Den lange veien mot sperregrensa  

Del 2: Kvinnekrise bidro til valgkrise

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også