Logg inn

Grønt hat

Et romantisk syn på naturen har alltid vært en del av fascismen. Nå vil høyreekstreme vokse på den nye økologiske bølgen.

I en loftsleilighet et sted i Tyskland står to unge menn i finnlandshetter og hakker grønnkål og rødløk. På veggen henger fascistiske propagandaplakater, på skapene over kjøkkenvasken har de festet klistremerker hulter i bulter, hvor det står #balaclava küche. Det er navnet Tim og Kevin, som de kalles, har gitt det veganske matprogrammet de legger ut på YouTube.

– Venstresida har ikke førsterett på veganisme. Industriell kjøttproduksjon går ikke overens med vårt nasjonalistiske og sosialistiske verdenssyn, har de to sagt til det amerikanske bladet Rolling Stone.


Blod og jord

Sammenkoblingen mellom økologisk bevissthet og ytre høyre-ideologi kan kanskje virke uventet. Men forestillingen om en et samfunn hvor folket lever i harmoni med naturen, fritt for fremmede elementer, har vært vesentlig for fascistiske ideologer gjennom hele det tjuende århundret. De så den rene naturen som modell for idealsamfunnet, og ville innrette seg etter naturens lov. Nå griper høyreekstreme organisasjoner igjen til miljøsaken, med glødende entusiasme for dyrs rettigheter, økologisk jordbruk og alternative energikilder.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også