Les alt for bare 10 kr!

Rock’n roll 
tenner 
livsgnisten

Eldre demente husker 
plutselig sanger de sang 
i sin ungdom, nå også rock’n roll! Forskning 
viser at musikk motvirker 
alderdomsprosessen.

Publisert 17. november 2017

På Solgården sykehjem i Asker har flere av beboerne en god stund etterlyst litt mer god, gammel rock’n roll, både live og på CD. Noen av dem som i dag er rundt 80, var begeistret for Elvis og Cliff på 1950-tallet, da de selv var i slutten av tenårene.

Selv om de eldste beboerne fremdeles foretrekker «De nære ting» og «Du ska få en dag i mårå», har aktivitøren ved sykehjemmet de siste 23 årene, Elin Eriksson, skjønt at de også må ha musikk som får det til å nappe i rockefoten.

Hun har allerede med hell testet ut ABBA-låter på YouTube. Med Trond Granlund, en av Norges mest folkekjære rock’n roll og roots-artister, lys levende i dagligstua, har rytmene som var med å forme ungdomskulturen, for alvor inntatt sykehjemmet i Asker.

– Er det noen som husker Elvis-låten «Good Rockin’ Tonight?» spør Trond Granlund de omlag 25 beboerne i dagligstua.

Alle har en grad av demens. Nesten alle svarer «jaaa», litt lavt riktignok. Et par av dem klapper allerede begeistret, før Granlund har sunget en tone.

SE VIDEO FRA SOLGÅRDEN HER!

Flørter med damene 

Trond Granlunds bror, Pål, startet
 Elvis-fanklubben Flaming Star i Norge i 1965. 52 år senere holder lillebroren Trond interessen i hevd, også hos dem som Elvis (født i 1935) i dag ville vært jevngammel med.

– Dette var Elvis andre singel på Sun Records, i 1954, fortsetter Granlund introduksjonen av sangen. – Da var jeg fire år, og dere bare ungguttene og ungjentene.

67-åringen slår an den første akkorden. Og hever sand­papirrøsten; «Well, I heard the news, there’s a good rockin’ tonight». Han har skjøvet unna mikrofonstativet som var satt frem. Kan jo ikke stå på stedet hvil, dette er vilter rock’ n roll! minner han om.

Eksistens: Aldring og helse

Dette er den tredje artikkelen i en serie om alderdom. 

Forskning viser at aktivitet og mosjon gir store helsemessige gevinster for eldre. 

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også