Les alt for bare 10 kr!

Den lange veien mot sperregrensa

Kristelig Folkeparti gjorde sitt dårligste stortingsvalg noensinne. Hva brakte KrF hit?

Publisert 10. november 2017

Tallene kom klokka 21:00. NRK målte Kristelig Folkeparti til 4, TV 2 til 4,3 prosents oppslutning.

Det var så man kunne få vondt av de slitne KrF-erne som var samlet til valgvake på Ballroom i Oslo. Gule ballonger og glitter stod i grell kontrast til ansiktene rundt bordene. På et tidspunkt lå partiet an til å havne under sperregrensen.

Valgnatten endte på 4,2 prosent. KrF var blitt et sperregrenseparti. Krisen var et faktum.

Lang nedtur

– Det har kostet å være ærlig, sa Knut Arild Hareide til valgvaken.

Partilederens analyse var at spørsmål rundt partiets samarbeidsvedtak gjorde velgerne usikre.

– Vi blir ikke noe støtteparti, varslet Hareide i et intervju med Vårt Land i de små nattetimer.

KrF gikk i «konstruktiv opposisjon» og satt i gang et evalueringsarbeid om hva som gikk galt i valgkampen. Denne helgen diskuterer landsstyret svarene fra partiorganisasjonen. Valgforsker Bernt Aardal skal dessuten fortelle om resultatene fra den foreløpige velgerundersøkelsen. Den viser at KrF tapte like mange velgere til rødgrønn side – særlig til Senterpartiet – som til borgerlig side.

Årets historiske bunnotering sammenfaller med 20-årsdagen for rekordvalget på 13,7 prosent i 1997 og Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering. Siden har det gått nedover.

Hva brakte KrF hit? Hvilke valg ble tatt på veien? Vårt Land har snakket med aktører som var sentrale på ulike tidspunkt i disse årene. Dette er historien vi har puslet sammen.

Sentrums sorti

11. september 2001 er partilederne fra sentrumsregjeringen (1997-2000) samlet på Kjell Magne Bondeviks kontor. De er der for å diskutere veien videre etter stortingsvalget. Arbeiderpartiet har gjort et katastrofevalg. Jens Stoltenberg vil måtte gå av som statsminister.

Da får Valgerd Svarstad Haugland en tekstmelding: «Slå på TV'en». Mens flyene dundrer inn i tvillingtårnene konstaterer sentrumstoppene at Venstre har falt under sperregrensen og at Senterpartiet har mistet oppslutning. I motsetning til i 1997 er de til sammen mindre enn Høyre og kan ikke kreve regjeringsmakten. Sentrumsalternativet er dødt.

KrF har derimot gjort sitt nest beste valg med 12,4 prosent. Nå må de velge: Skal de gå i regjering med Høyre for første gang siden 1980-tallet?

KrFs krise

I en artikkelserie retter Vårt Land søkelyset mot spørsmål KrFs krisevalg reiser.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også