Les alt for bare 10 kr!

Jenta som ikke finnes

Enya Wu har ­pustet inn ­kinesisk luft i fire og et halvt år. 
Hun ­eksisterer, men ikke i de ­kinesiske ­registrene. 
Hun er én av opptil ­seksti ­millioner ­uregistrerte ­jenter som 
fortsatt lider av ­etterdønningene fra ­ettbarnspolitikken.

Publisert 03. november 2017

Enya sitter ytterst på stolen og ­lener seg med hele ­overkroppen over det lille bordet hvor ­søsteren ­Enxiao Wu (7) sitter og gjør ­lekser. En lysstråle trenger seg gjennom en sprekk i pappen som isolerer for vinduene. Det lille rommet, som utgjør hele familiens hjem, er mørkt. En skrivebordslampe lyser opp Enxiaos kinesisk-lekse.

Enya Wu er yngst i en søskenflokk på fire og den eneste som ikke er registrert i det kinesiske hukou-systemet. Det betyr at hun ikke har rett til helsetjenester eller statlig støtte. Hun kan ikke reise med tog eller fly, leie bøker på biblioteket, gå på skole eller etter hvert gifte seg. En brist i systemet gjorde at hennes to eldre søsken kunne registreres av besteforeldrene. Den bristen finnes ikke lengre.

Født utenfor statens plan


Foreldrene Wu kom fra Guizhou-provinsen til storbyen ­Kunming i ­Yunnan-provinsen for over tretten år siden. Som så mange andre migrantarbeidere søkte de ­lykken og livet langt unna rismarkene. I dag ­tjener ­familien om lag 3.000 kroner i måneden. Mye av pengene går til å betale for barnas skole-
gang siden migrantbarn ikke har krav på gratis ­offentlig skole i byen. Familiefar Wu Chenglong jobber i et firma som ­resirkulerer brukbare funn fra en ­søppeldynge. Wang Jie Wu ­hjelper til når hun kan, og har ofte Enya med seg.

– Det er ikke optimalt, men det er den eneste måten vi kan øke inntekten vår, slik at vi får ­registrert Enya, sier Wang Jie.

For at datteren deres skal ­kunne stå i hukou-registeret må ­foreldrene betale en bot. De tør ikke spørre politiet hvor mye de må betale, da slike bøter kan ligge på opptil en tre ganger den ­lokale gjennomsnittlige ­årslønnen. ­Familien lever fra hånd til munn, og de er redde for hva som vil skje med Enya dersom de ikke har nok penger.

Hukou

Hukou er et system for ­bostedskontroll i Kina. Alle borgere registreres som ­beboer i en bestemt provins.

Kinesiske statsborgere har bare rett til skole og helse­tjenester i området hvor de er registrert som beboere.

Bakgrunnen for systemet var å kontrollere og begrense urbaniseringen. Systemet har blitt kritisert av blant annet Amnesty.

I 2015 annonserte ­president Xi Jinping en ­reform systemet, der migranter med stabile jobber i kan søke om hukou i urbane områder. ­Reformen har ikke vært ­vellykket så langt.

Kilder: cfr.org, SNL.no, gov.cn, Caixin.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også