Logg inn

‘Øyeblikket da staten Israel gikk fra drøm til plan’

I 1917 lovet Storbritannia bort et land de ikke eide til hjemland for jødene.­ Kristne, britiske statsledere var ­motivert av bibelske profetier.

‘Det ble en gutt, utbrøt ­diplomaten Sir Mark Sykes til sionistlederen Chaim Weizmann, da han kom løpende rett fra regjeringsmøtet i London den 31. oktober 1917.

De to hadde samarbeidet i månedsvis for å få Storbritannia til å støtte sionistenes planer: Et hjemland for jødene i Palestina. To dager senere, 2. ­november 1917, høstet de fruktene av sitt arbeid, da landets utenriksminister Arthur Balfour skrev de avgjørende ordene i et brev til den jødiske aristokraten og sionisten Walter Rotschild: «Regjeringen ser positivt på etableringen av et hjemland for det jødiske folket i Palestina, og vil gjøre sitt beste for å legge til rette for dette.»

Brevet ble offentliggjort en uke senere, og er siden blitt kjent som Balfour-erklæringen. Den tidligere britiske statsministeren David Cameron har omtalt den som «øyeblikket da staten Israel gikk fra drøm til plan».

Løftebrudd

Palestina var på det tidspunktet en del av det ottomanske riket, og ikke under britisk kontroll. Det bodde 700.000 arabere og 85.000 jøder der. Likevel lovet altså britene at det skulle bli jødenes hjemland.

Hva Weizmann ikke visste da Sykes fortalte ham de gode nyhetene, var at den samme Sykes to år tidligere hadde avtalt med Frankrike at Palestina skulle bli et internasjonalt område. Han holdt også for seg selv at britene hadde lovet sharif Hussein av Mekka å bli konge i et arabisk rike, og at Hussein hadde fått grunn til å tro at Palestina hørte med. Men mens britene brøt sine løfter til både Frankrike og araberne, oppfylte de løftene til sionistene. Det hadde sine politiske årsaker, men det skyldtes også at sentrale aktører var kristensionister.

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også