Logg inn

Motstandsbevegelsen

Alle gjør det hver dag de ­lever, men å dra på årene er forbundet­ med mye negativt. Astrid ­Nøklebye Heiberg (81) mener ­oppgjøret må komme.

‘Brokkoli kan bremse aldring». «Livsstilsendring kan bremse aldring». «Blåbær kan bremse indre aldring». Det mangler ikke på forslag, men målt i levedager er faktumet umulig å komme unna: Alderen øker hvert sekund inntil det øyeblikket livet stopper. «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gammel», sa Jonathan Swift, forfatteren av klassikeren Gullivers reiser.

– Å bli gammel er negativt. Ingen vil bli gamle. Ingen er gamle lenger, sier Astrid Nøklebye Heiberg.

Et av hennes sterke anliggender er at samfunnet og hver enkelt må endre på bildet man har av mennesker som har levd lenge. En av grunnene er at stadig flere når en høy alder og lever mange av sine år etter 70. En annen grunn er at de stigmatiserende holdningene mange har til seg selv og andre på grunn av alderen, begrenser livsutfoldelsen og gjør samfunnet fattigere.

Eksistens: Aldring

Dette er den første artikkelen i en serie om alderdom. 

En person som er 70 år i dag, har ifølge Statistisk sentralbyrå en forventet levetid på litt over 15 år hvis han er mann og 17,5 år hvis hun er kvinne. 

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.

Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også