Les alt for bare 10 kr!

Motstandsbevegelsen

Alle gjør det hver dag de ­lever, men å dra på årene er forbundet­ med mye negativt. Astrid ­Nøklebye Heiberg (81) mener ­oppgjøret må komme.

Publisert 27. oktober 2017

‘Brokkoli kan bremse aldring». «Livsstilsendring kan bremse aldring». «Blåbær kan bremse indre aldring». Det mangler ikke på forslag, men målt i levedager er faktumet umulig å komme unna: Alderen øker hvert sekund inntil det øyeblikket livet stopper. «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gammel», sa Jonathan Swift, forfatteren av klassikeren Gullivers reiser.

– Å bli gammel er negativt. Ingen vil bli gamle. Ingen er gamle lenger, sier Astrid Nøklebye Heiberg.

Et av hennes sterke anliggender er at samfunnet og hver enkelt må endre på bildet man har av mennesker som har levd lenge. En av grunnene er at stadig flere når en høy alder og lever mange av sine år etter 70. En annen grunn er at de stigmatiserende holdningene mange har til seg selv og andre på grunn av alderen, begrenser livsutfoldelsen og gjør samfunnet fattigere.

Eksistens: Aldring

Dette er den første artikkelen i en serie om alderdom. 

En person som er 70 år i dag, har ifølge Statistisk sentralbyrå en forventet levetid på litt over 15 år hvis han er mann og 17,5 år hvis hun er kvinne. 

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også