Logg inn

Kampen for livet

Guatemala har blant verdens strengeste abortlover. Likevel tar titusener av kvinner abort i skjul hvert år. Mens undergrunnsaktivister kjemper for retten til abort, vil kirkene øke fengselsstraffene.

Klokken har passert åtte på kvelden i Guatemala By, hovedstaden i landet med samme navn. Etter mørkets frembrudd er det få mennesker ute. Mye kriminalitet og mørklagte gater gjør at det er tryggest å holde seg innendørs.

I en bakgård synger sirissene. Rundt et hagebord i plast sitter to unge kvinner i 20-årene. Alma og Sofia ønsker å være anonyme. Arbeidet de gjør i det skjulte, på krypterte telefoner og med falske identiteter, kan de havne i fengsel for.

– Patriarkatet og kirken i Guatemala står sterkt her. Som kvinne betyr det at du ikke har noen bestemmelsesrett over din egen kropp. Og har du ikke det, har du heller ingen frihet, sier Sofia.

– Vi hjelper kvinner med ulovlige aborter fordi vi mener det er enhver kvinnes rett, sier Alma.

Abort

De fleste landene i Latin-Amerika har svært strenge abortlover. I noen land er abort ulovlig uten unntak. I andre land, blant dem Guatemala, er avbrutt svangerskap tillatt, men bare i de tilfellene der mors liv står i fare.
Likevel tar titusener av guatemalanske kvinner ulovlig abort hvert år. Guttmacher-instituttet, som forsker på seksuell og reproduktiv helse, anslår at det utføres 65.000 aborter årlig i Guatemala.

Guatemala

Republikk i Mellom-Amerika. Tidligere spansk koloni.

16,5 millioner innbyggere. Flertallet tilhører maya-urfolket.

Over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Gjennomgikk en 36 år lang, blodig borgerkrig. Fredsavtalen ble underskrevet i 1996.

Presidenten heter Jimmy Morales. Han er en dedikert karismatisk kristen og har en tidligere karriere som TV-komiker.

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også