Logg inn

Bærekraften vokser nedenfra

I 30 år har vi snakket om ­«bærekraftig utvikling». Lars Ove Kvalbein ble lei av de fagre ­ordene. Han stilte spørsmålet: Er et bærekraftig liv et bra liv?

Den som ser godt etter, kan oppdage at midt i gravearbeidene som likevel skulle gjøres på Møhlenpris bak Universitetet i Bergen, dukker det opp en ­liten platting med et rødt rør som stikker opp. Når gravingen er ferdig, vil et av byens «mobilpunkter» være her. Det er et punkt i byen der du kan finne delingsbiler, lading, bysykkel og trygg sykkelparkering i en hangar. Ideen er hentet fra Bremen i Tyskland, og mobilpunktene viser vei inn i framtida, der gatene er bilfrie, lufta renere, elektriske selvkjørende delingsbiler er plassert under bakken, og overfylte søppelspann er en saga blott. Med en brikke får beboere tilgang til å slippe søppel ned i rør under bakken der det suges direkte til et gjenvinningsanlegg.

– Det viktige er å begynne å øve. For den store endringen er ikke egentlig teknologien. Den er i hodene. Vi må gå fra å eie bil til å ha tilgang på bil. Å eie en bil om 15 år blir som å ha hest i dag, sier Kvalbein.

Eksistens: Bærekraft

I denne fjerde artikkelen i eksistensserien «På kant med naturen» er temaet «bærekraft». 

30 år etter at Brundtlandkommisjonen innførte uttrykket «bærekraftig utvikling» spør vi hvor oppnåelig bærekraft er og hva det innebærer i praksis. 

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også