Logg inn

Bitre anklager

Smiths venner kritiseres av sinte avhoppere. For noen blir livet etter bruddet en kamp mot det de har ­forlatt.

Den siste helgen i september gikk Bernt Aksel Larsen inn på sitt hjemmekontor i London, satte seg ved tastaturet, og skrev: Seksuelle overgrep mot mindreårige er en av de verste og mest avskyelige forbrytelser som finnes. (...) Nettopp slike beskyldninger har jeg selv blitt utsatt for denne sommeren.

– Det er stadig medieoppslag om seksuelle overgrep i religiøse miljøer, og jeg så for meg oppslag­ene: «Ingen røyk uten ild», og den slags. Så jeg forstod at jeg måtte komme i forkant, sier Bernt Aksel Larsen til Vårt Land.

Det var derfor forretningsmannen, som er en av de mest sentrale medlemmene i Brunstad Christian Church (BCC) – også kjent som Smiths venner – hamret ut uvanlig sterke beskyldninger på bloggen sin. Beskyldninger som i hovedsak rettet seg mot én person: Johan Velten, en nestor innen organisasjonsutvikling som brøt med Smiths venner i 1972. Siden han ga ut boka Ansatt av Gud i 2002, om sin vei ut av menigheten, har ­Velten markert seg som en av menighetens krasseste kritikere. Da han i juli ga ut slektsmemoaren Spor, sa han til Tønsbergs Blad at BCCs medlemmer «melkes på det groveste», og verken får eiendomsrett, styringsrett eller innsynsrett i de økonomiske prosessene. Om medlemmene hevdet han blant annet at «de kan ikke omgås folk som ikke synes Kåre Smith (BCCs forstander og øverste leder, red. anm.) er fantastisk».

Fortsett å lese!

eller

Ikke kunde?

Registrér deg her for å prøve oss gratis i tre uker.
Abonnementet stopper av seg selv.

Prøv 3 uker gratis

Les også