Logg inn

Bitre anklager

Smiths venner kritiseres av sinte avhoppere. For noen blir livet etter bruddet en kamp mot det de har ­forlatt.

Den siste helgen i september gikk Bernt Aksel Larsen inn på sitt hjemmekontor i London, satte seg ved tastaturet, og skrev: Seksuelle overgrep mot mindreårige er en av de verste og mest avskyelige forbrytelser som finnes. (...) Nettopp slike beskyldninger har jeg selv blitt utsatt for denne sommeren.

– Det er stadig medieoppslag om seksuelle overgrep i religiøse miljøer, og jeg så for meg oppslag­ene: «Ingen røyk uten ild», og den slags. Så jeg forstod at jeg måtte komme i forkant, sier Bernt Aksel Larsen til Vårt Land.

Det var derfor forretningsmannen, som er en av de mest sentrale medlemmene i Brunstad Christian Church (BCC) – også kjent som Smiths venner – hamret ut uvanlig sterke beskyldninger på bloggen sin. Beskyldninger som i hovedsak rettet seg mot én person: Johan Velten, en nestor innen organisasjonsutvikling som brøt med Smiths venner i 1972. Siden han ga ut boka Ansatt av Gud i 2002, om sin vei ut av menigheten, har ­Velten markert seg som en av menighetens krasseste kritikere. Da han i juli ga ut slektsmemoaren Spor, sa han til Tønsbergs Blad at BCCs medlemmer «melkes på det groveste», og verken får eiendomsrett, styringsrett eller innsynsrett i de økonomiske prosessene. Om medlemmene hevdet han blant annet at «de kan ikke omgås folk som ikke synes Kåre Smith (BCCs forstander og øverste leder, red. anm.) er fantastisk».

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også