Les alt for bare 10 kr!

Kartet og terrenget

Israelske vernepliktige uttrykker forakt for bosetterne de er satt til å passe på. Nå har soldatenes etterpåklokskap blitt teater og bok.

Publisert 10. oktober 2017

– Israel-Palestina-konflikten blir så abstrakt. Du kan få gnagsår i ørene av alle disse resolusjonene og rapportene og grensene og kartene. Folk lever ikke i en rapport eller et kart, sier Finn Iunker.

Iunker, som er en av våre mest spilte samtidsdramatikere og stipendiat ved Teaterhøgskolen, fikk lov til å redigere tekstutdrag fra boka Our Harsh Logic fra 2012, utgitt av den israelske menneskerettighetsgruppa Breaking the Silence. Der fant han unge menn og kvinner som under et lag av militaristisk
retorikk skjulte en ambivalens til egne handlinger. Iunker tok for seg de detaljerte fortellingene fra de israelske soldatene og laget korttekster av dem.

– Da jeg arbeidet med tekstene, ble liksom soldatene mer og mer usikre på sine egne handlinger, og det kom til syne en slags vaklevoren menneskelighet i alt det grusomme.

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke kunde?

Registrer deg her og les Vårt Land i 10 uker for kr 10*.

10 uker - 10 kroner

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk, til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også