Les alt for bare 10 kr!

Trenger ikke Gud i øst

Mange håpet at kirken i tidligere DDR ville blomstre etter at muren falt i 1989. Det skjedde ikke.

Publisert 29. september 2017

Midt i Dresden står Frauenkirche, som et symbol på ødeleggelse og gjenoppbyggelse. Natten mellom 13. og 14. februar 1945 ble den og byen bombet av de allierte. Kirken ble ikke bygd opp igjen før etter at Tyskland var gjenforent i 1990.

I dag er stiftelsen som driver kirka tydelige:

– Vi har ikke bare en berømt kirke, men dette er også et åpent sted hvor folk kan huske historien og krigens konsekvenser, sier presten Sebastian Feydt.

Trenger ikke tro 

Han er prest i Dresden, i et område av Tyskland hvor så mange som 70-80 prosent anser seg som ikke-troende.

Det merker Feydt godt. Han beskriver det slik: Folk aksepterer kristendommen, men trenger den ikke, og lever helt fint uten.

– De skaper sitt eget liv, det er veldig typisk for denne delen av Tyskland.

I 2012 omtalte avisa The Guardian Øst-Tyskland som verdens mest gudløse sted. De skrev om en undersøkelse; «Beliefs About God Across Time And Countries», som viste at 52,1 kalte seg ateister, i motsetning til resten av Tyskland hvor tallet var 10,3 prosent. Artikkelforfatteren skrev at de ikke klarte å finne en eneste person under 28 år som sa de trodde på Gud.

Tittelen om å være verdens mest gudløse sted, varierer forøvrig mellom nettopp Øst-Tyskland, Nord-Korea eller Kina, avhengig av hvilke kilder du leser.

Sosial kapital

Preger det livet til folk og hvordan påvirker det samfunnet? Sven Speer, som leder tenketanken Forum Offene Religionspolitik, vil si det på en annen måte:

– Problemet er at under sosialistregimet ble alle bindeleddene mellom mennesker, den sosiale kapitalen, ødelagt. Dette dreier seg ikke bare om religion og kirke, sier han.

Speer nevner uavhengige fagforeninger, sivile organisasjoner og frie partier som eksempler.

– Det betydde at folk mistet forbindelsen med hverandre, på et vis. Og når så grunnleggende fundamenter i samfunnet er for svake, ble folk stående alene. Konsekvensene er mange frustrasjoner, en følelse av maktesløshet, at de ikke har noe å si.

Under valget søndag ble AfD den store valgvinneren. Det høyreorienterte partiet skal for første gang sitte i den tyske Forbundsdagen. De gjorde det særlig godt i det østlige Tyskland.

Vår Frue kirke (Frauenkirche)

Kirken ble ødelagt under bombingen av Dresden i 1945, men ble etter 1990 restaurert og innviet igjen i 2005.

En kirke til Unser Lieben Frauen, Vår Kjære Frue, skal ha stått på stedet siden 1000-tallet. Den moderne kirken stammer derimot fra 1700-tallet. Den ble tegnet av Georg Bähr og bygget fra 1726 til 1743.

Den enorme kuppelen med en høyde på 91 meter ble raskt et kjennemerke for byen, og den lett gjenkjennelige silhuetten ble festet til lerretet av flere malere. Tvil om at kuppelen skulle være ustabil ble gjort til skamme da den prøyssiske hæren bombarderte kirken med granater i 1760. Granatene spratt av, og kirken stod som før.

I 1849 ble Frauenkirche sentrum for det revolusjonære mai-opprøret. I flere dager var den omgitt av barrikader og gatekamper, før opprørerne som var igjen ble arrestert inne i selve kirken.

Men kirken kunne ikke stå imot bombingen av Dresden den 13. februar 1945. Frauenkirche ble utbrent og kuppelen raste sammen den 15. februar klokken 10.

Idag er det en stiftelse som også har et fredsakademi, konserter, diskusjoner og forelseninger i tillegg til gudtsjenester.

Kilde: Wikipedia

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også