Logg inn

Tro uten tankespinn

Ellen Andrea Wang har valgt å ikke gruble for mye over troen sin. 
Hun ønsker seg mer av jazzens improvisasjon i kirken.

For noen år siden strøk Ellen Andrea Wang på en eksamen på Menighetsfakultetet. Det valgte hun å se på som en Guds gave.

Studiene på Norges Musikkhøgskole, som hun hadde begynt på samtidig, fullførte hun. Siden har bassisten, sangeren og komponisten som The Guardian mener er en av dagens mest interessante jazzmusikere, hatt et profesjonelt heltidsforhold til musikken. Det har hun ikke hatt til troen sin.

– Jeg har ikke noe behov for å gjøre troen på Gud vanskeligere og mer krevende enn nødvendig. Derfor gidder jeg heller ikke vri og vende på alle slags teologiske forklaringsmodeller. Ofte synes jeg det er vanskeligere å forstå meg selv enn Gud, og min egen tvil skyldes nok oftere meg selv enn ham, tror jeg.

Trenger et holdepunkt 

Kvinnen som i fjor vår ble headhuntet av Sting til å spille med ham i Paris, tenker ikke mye på hva Gud betyr for henne. Det har hun ikke tid til.

– I perioder kan Gud virke abstrakt, men av og til opplever jeg ham veldig konkret, nær og tydelig, sier 30-åringen.

Sist Gud plutselig rykket veldig nær, var for fire uker siden. Hun satt på flyet hjem fra en jazz­festival i Sardinia, stuptrøtt, og med hodetelefonene på seg. Da hun var i ferd med å våkne fra en dyp søvn, hørte hun en stemme synge: «We’re all gonna die, we’re all gonna die, we’re all gonna die.» Det var Sufjan Stevens’ repeterende refreng på slutten av låten «Fourth Of July». Plutselig bråvåknet hun.

– Jeg tenkte: «Hjelp! Her er jeg, på enda et fly! Jeg flyr jo rundt og spiller konserter hele tiden. Hva er det jeg bruker livet mitt på? Jeg skal jo dø!». Ikke slik at jeg hadde fått en dødelig diagnose, men låten til Sufjan Stevens ble likevel en påminnelse om at tiden min her på jorda var tilmålt.

Ellen Andrea Wang

30 år. Gift. Bor på Hamar. Vokst opp i Søndre Land.

Aktuell med sitt andre soloalbum, Blank Out. Har gitt ut tre album med bandet Pixel.

Spilte først fiolin, men gikk over til bass 16 år ­gammel. Utdannet ved Norsk ­Musikkhøgskole, hvor hun ­studerte hos Bjørn Kjellemyr. ­Kristendom grunnfag på MF.

Startet i 2009 bandet Pixel. Ble i 2010 med i Dag Arnesen Trio, hvor også Pål Thowsen er med. Turnerte med Manu Katché i 2015, og spilte med Sting på Olympia i Paris i fjor. Turnert med Ten Sing Norway.

DNB-prisen (2015), NOPA-stipendet (2014), Japan Jazzmagazina New Star Of The Month (2012).

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også