Les alt for bare 10 kr!

Biskopen i Bjørgvin er berørt og beklager: – Kvinner 
har opplevd ting de ikke burde

De mange samtalene med kvinnelige prester i høst har gått inn på Bjørgvin-biskop 
Halvor Nordhaug. Han mener likevel at kirken skal ha plass til motstandssynet – men den «uholdbare» meningen bør utfordres.

Publisert 14. november 2020

Da motstanden mot kvinnelige prester igjen kom fram i lyset i høst, gikk omfanget og alvoret opp for flere. En av dem er Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

– Jeg har særlig denne siste tiden hatt samtaler med kvinner som har syntes at dette har vært mye tyngre enn de har gitt uttrykk for tidligere, forteller han.

Én grunn går igjen blant dem som ikke har sagt fra tydeligere: De har ikke villet gjøre forholdet til sine mannlige kollegaer vanskeligere.

– Nå som saken har fått oppmerksomhet i høst, har dette blitt virvlet opp igjen for flere som har kjent på denne følelsen av å bli tilsidesatt og ikke anerkjent, sier Nordhaug.

– Disse erfaringene berører meg. Absolutt. Jeg har behov, som biskop i Bjørgvin, for å si at mange kvinner i mitt bispedømme har opplevd ting de ikke burde oppleve. 

– Det beklager jeg.

Praksisen har laget sår

Mennenes uformelle rett til å skjerme seg fra samarbeid med kvinnelige prester har fått pågå i det stille. Flere har visst om at mannlige kollegaer ikke vil ha tjenestefellesskap med dem, men det har aldri blitt snakket åpent om. Det forteller flere av kildene i denne reportasjen

Bjørgvin-biskopen erkjenner at stillheten om ordningene har skapt vonde opplevelser.

– Jeg har jo skjønt at denne praksisen har vært et problem for flere. Men den har altså vært etablert, og jeg har inntil nå tenkt at dette er vanskelig, men noe vi får leve med. 

– Selv om dette ikke har blitt meldt til meg som et avvik innen arbeidsmiljøet, burde jeg nok likevel ha tatt dette opp på et tidligere tidspunkt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også