Les alt for bare 10 kr!

Kjell Aukrust tegnet en nisse for mye i Vårt Land

Kjell Aukrusts Vårt Land-karriere ble kort. At han drev gjøn med den dødsdømte Quisling, var ille for noen lesere. Men da han tegnet en nisse, ble det for mye.

Publisert 13. november 2020

Året var 1945, og Vårt Lands grunnlegger Ronald Fangen var omgangsvenn med Aukrust-familien. Både Odd «Bror min» og Kjell Aukrust ble ansatt i redaksjonen. Den ene med to høyre hjernehalvdeler, den andre med to av venstre, ifølge familien.


– Redaksjonen hadde åpenbart oppgaver til dem begge, sier forfatter Sigmund Løvåsen som har skrevet biografien om kunstnersjelen fra fjellbygda Alvdal.

Løvåsen tilhører selv de generasjoner som først møtte Flåklypa Grand Prix uten tanke på hvor de elleville figurene stammet fra. Da forlaget ba ham skrive, takket han gladelig ja til sjansen til et dypdykk i et kunstnerliv som har preget en hel nasjon. Flåklypa-filmene har åpnet et eventyrrike av originaler som folk i mange land ler seg skakke av.

Vårt Land-nissen

Året var 1945. Kjell Aukrust hadde hatt tegninger på trykk i flere magasiner, da han fikk sin første ansettelse som avistegner. Storebror Odd – «han som leste bøker frivillig» – ble ansatt som økonomijournalist. Egentlig var det ganske utenkelig, skriver Løvåsen, at de to så ulike som de var, kunne havne på samme arbeidsplass.


På avisas tredjeside kunne man finne Kjells tegninger med kommentarer til ulike saker, som den om Quisling. Han hadde klaget over umenneskelig fengselsbehandling, og tegningen av fangen fikk den lakoniske kommentaren «Utakk er verdens lønn – !». Lesere reagerte forarget over at man drev gjøn med en dødsdømt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også