Les alt for bare 10 kr!

Prest ga alt for å redde norske fanger

De norske sjømannsprestene i Hamburg ble sentrale aktører i den dramatiske kampen for å redde tusenvis av norske fanger fra den sikre død. Pastor Conrad Vogt-Svendsen satte flere ganger sitt eget liv på spill for De hvite bussene.

Publisert 07. november 2020

Allerede på vårparten i 1944 begynte danske og norske diplomater og politikere å legge en storslått plan om å organisere kolonner med kjøretøyer inn i Nazi-Tyskland for å redde sine landsmenn i konsentrasjonsleirer og fengsler.  Svenskekongens nevø, prins Folke Bernadotte, var nestformann i svensk Røde Kors og tok etter hvert på seg å bli hovedmann på svensk side.

I Gross Kreutz utenfor Berlin bodde advokat Johan Hjort, som var «sivilinternert» med hele sin familie. Den voksne datteren Wanda (senere Heger) hadde siden den ufrivillige ankomsten til fiendeland, ganske hurtig satt i gang med å opprette kontakt til de norske fangene i Sachsenhausen. Etter hvert som tiden gikk, styrte familien Hjort – og kretsen rundt Wanda – en hel liten organisasjon, som fikk smuglet ut lister og organisert et eget arkiv over samtlige norske og danske fanger som befant seg i Tyskland.

LES OGSÅ: Han gikk glipp av sønnens fødsel fordi han satt i korona-karantene. Nå har det skapt et sår mellom de nybakte foreldrene. Les hva Samlivspanelet svarer 

Stay put?

De norske i Gross Kreutz visste at krigens siste fase ville bli brutal. Mange millioner fanger i fengsler og leirer var allerede utmagret, avkreftet og syke. Frykten gikk ut på at de kunne havne mellom frontlinjene, bli satt inn som gisler og levende skjold mot fiendtlige angrep – eller rett og slett bli massakrert i krigens aller siste fase av desperate nazister.

Men de allierte myndighetene i London ville ikke høre snakk om å gi tillatelse til at enkelte nasjoner – før krigens slutt – begynte å hente ut sine egne landsmenn. «Stay put» var navnet på doktrinen som innebar av alle måtte bli der de befant seg, og først kunne regne med at de tidligst etter fire måneder ville få komme til hjemlandet.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også