Les alt for bare 10 kr!

Ein høgare kvelving over livet

Ingrid Storholmen trur at språket skaper kva det nemner.

Publisert 06. november 2020

– Eg synest det er noko fascinerande ved å brenne så sterkt for ei sak at du dreg ut i verda for å endre andre si tru, seier Ingrid Storholmen.

Forfattaren blei rørt av å opphalde seg på «misjonsmarka» i researchen til den nye romanen sin, Støvberar. Samtidig merka ho at misjonsarbeidet var på hell. Iallfall i India, der ingen lenger får visum til å drive misjon. Det er snart tretti år sidan den siste norske misjonæren la ned arbeidet blant det indiske santalfolket.

Ringverknadene etter fengselsfuglen og fattigguten Lars Skrefsrud har likevel vore store. Skrefsrud drog til India som misjonær på 1860-talet og blei grunnleggar av den såkalla Santalmisjonen, fusjonert inn i Normisjon i 2001.

– Rundt om i landet er Santalmisjonen noko som dei fleste kjenner til, mens det i Oslo-gryta er noko framandt, slik ordet emissær er framandt. Det finst eit manglande mangfald i kulturradikale kretsar, seier Storholmen.

Spydspiss for evangeliet

At det kom ein misjonær på besøk til skulen hennar og fortalde frå misjonsmarka då ho var barn, hugsar ho som spennande. Dette var i ei tid då det ikkje var så vanleg å reise utanlands, slik det på nytt er blitt under koronapandemien. Misjonsforteljingane var ein billett ut.

– Det er openbert lett å kritisere misjon, kopla som han blir til kolonialisme. Misjon er ikkje stuereint lenger. Men for meg er misjon det same som diakoni, den kristne omsorgstenesta, som igjen er spydspissen for evangeliet. Det er så sterkt når evangeliseringa er knytt til bistand, til hjelp. Å drive misjon er å vise nestekjærleik. Frans av Assisi seier at vi skal forkynne evangeliet «om nødvendig med ord». Du skal vise fram trua di gjennom å vere eit eksempel, ikkje ved å halde foredrag, seier Storholmen.

LES MEIR: Joanna Rzadkowska gjorde opprør mot skamma og skuldkjensla som ho følte at kyrkja hadde lagt på henne

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også