Les alt for bare 10 kr!

Pavens stevnemøter med oljetoppene

I all stillhet samlet pave Frans i 2018 og 2019 toppene i verdens olje- og finansindustrier i Vatikanet – til alvorsprat om klimaet. Den lukkede dialogen foregikk over fire døgn, dypt inne i Vatikanhagene, pavens eget Eden. Hva skjedde der?

Publisert 31. oktober 2020

Det hele kulminerte den 15. juni 2019.

For nyhetsredaksjoner flest rundt om i verden kom pressemeldingen ut av det blå. Kunngjøringer fra en lukket samling av allverdens olje- og finansbaroner i Vatikanet?

For første gang samlet sjefene i klodens største finanshus og børsnoterte oljeselskaper seg om et krav til verdens myndigheter: Innfør karbonavgifter. Sikt dem godt inn, så det grønne skiftet kan skyte fart.

For første gang samlet de seg om å støtte et nytt «åpenhetsregime» i klimasaken, de såkalte TCFD-reglene. Investorer og media måtte sikres detaljert og standardisert innsyn i fotavtrykket bedrifter setter på klimaet. Slik blir det lettere å velge og vrake.

Begge erklæringene avsluttes med en verbal fanfare: «Det står ikke til å nekte: Jordkloden utgjør ett enkelt system, og menneskeheten ett hele.»

Klimautfordringen fordrer helt nye nivåer av samarbeid og forpliktelse, legger de til.
«Den utfordringen omfavner vi.»


Tungvektere

På arkene følger nå en parade av signaturer som kunne få finansjournalister til å måpe:

Darren Woods, topp- sjefen i ExxonMobil, verdens største børsnoterte oljeselskap (årlig lønn og vederlag: 160 millioner kroner), Chevron-toppen Michael K. Wirth (årsvederlag 285 millioner kroner), Shell-bossen Ben van Beurden (196 millioner kroner), tett fulgt av sjefene i Total, Conoco Philips, Occidental Petroleum, Repsol og mange flere. For ikke å glemme Eldar Sætre, mannen med oljå, toppleder i Equinor (15 millioner kroner).

Navnene på de mektigste finanstoppene i verden står der også. Mortimer J. Buckley i Vanguard (264 millioner kroner); BlackRocks nestleder Barbara Novick (lønnsnivå ikke kjent), som stilte i stedet for sin sjef Larry Fink (220 millioner kroner). Han deltok bare i 2018.

Nedover arkene ruller det på med et titalls andre navn av lignende vektklasse, inkludert globale topper innen livsforsikring og pensjonsforvaltning.

Bare de tre tyngste finanstoppene på listen rådde i 2019 over verdier større enn – ja – Kinas bruttonasjonalprodukt samme år.

– Kollektivt vil disse lederne trolig påvirke jordens fremtid kraftigere enn noen andre i verden, skriver arrangørene i pressemeldingen.

– Og den eneste i verden som har autoritet nok til å samle alle disse i samme rom, det er paven, sier Mark Campanale, gründer av Carbon Tracker og en av verdens fremste eksperter innen fornybar omstilling, til magasinet Strek. …

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også