Les alt for bare 10 kr!

Her snakkes det ikke politikk

Lutheraneren Bruce­ Fink snakker ikke politikk så lenge han har på seg speider­uniformen. Det blir færre av slike «folkekirkefolk» i USA.

Publisert 26. oktober 2020

Når det ryddes opp etter speidermøtet hos Grace Lutheran Church i Kingman Arizona, er det én ting som er helt sikkert: Her skal det ikke snakkes politikk.

– Speideren skal ikke være politisk. Så lenge jeg har på meg denne uniformen, og vi nettopp har avsluttet et speidermøte, så kan jeg ikke si noe politisk. Fordi jeg representerer speiderne, sier Bruce Fink.

Norske immigranter

Kirken han går i, og leder speiderarbeidet for, tilhører sammenslutningen Evangelical Lutheran Church in America, som også rommer mange kirker som ble opprettet av norske immigranter.

Dette er kirkene i USA som ligger tettest på Den norske kirke. Og som sammen med kirkesamfunn som United Methodist Church, American Baptist Churches USA og de presbyterianske og episkopale kirkene kategoriseres som «mainline protestant» i USA. Vi kan kalle dem folkekirker, hvor de fleste medlemmene gjerne beskriver seg selv som troende, men ofte vil vegre seg for å si at de er «født på ny».

– Politikk er personlig. Med tydelig røst legger Bruce Fink all sin speiderlige autoritet i å sikre at heller ikke Mary Patt Tempert eller 16-år gamle David Biediger sier noe som kan få noen til å tenke at speiderne ved Grace Lutheran Church har politisk slagside. Men han vedgår at denne delen av Arizona generelt sett er konservativ.

– Men uten at dette skaper skiller mellom mennesker, skynder Mary Patt Tempert seg å legge til.

– Vi har et sterkt republikansk lokallag, og et ganske sterkt demokratisk lokallag. Det demokratiske er ikke like stort som det republikanske, men jeg har venner i dem begge. Vi er jo et landlig område, langt unna mye av det som skjer, så politikken påvirker ikke oss på samme måte som folk i en storby, fortsetter hun.

– Er folk åpne om sine politiske preferanser, eller regnes det som noe personlig?

– Jeg vil si at det er regnet som noe mer personlig. Kanskje er det derfor folk her går så godt overens, sier Bruce Fink.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også