Les alt for bare 10 kr!

Han protesterte mot bombing av sivile. Da fikk han sparken

Yonatan Shapira (48) var pilot i den israelske hæren. Han trodde han deltok i det godes tjeneste. Men gradvis ble samvittigheten vanskeligere og vanskeligere å ignorere.

Publisert 24. oktober 2020

Yonatan ble født fem år etter den såkalte seksdagerskrigen, en krig som aldri fikk noen fredsslutning. Som gutt vokste han opp på militærbaser rundt om i Israel. Som voksen fløy han Black Hawk og fulgte i fotsporene til sin far, som var oberst og kamppilot.

Han trodde han deltok i det godes tjeneste. Men gradvis ble samvittigheten vanskeligere og vanskeligere å ignorere. Til slutt måtte han si fra.
Derfor bor 48-åringen nå i Oslo, der han er musiker og foredragsholder.

Historien hans er velkjent i hjemlandet. Israels ambassade i Oslo har fått muligheten til å kommentere Shapiras fortelling, men har ikke besvart henvendelsene.

– Heldigvis drepte jeg aldri noen selv. Men man må ikke drepe noen for å kunne ta avstand fra drap, sier han stille.

En fredfull fyr

Flere i slekten til Yonatan Shapira døde i Holocaust. Dette preget familien, som i etterkrigstiden så seg selv som typiske sionistiske sosialister. De var hjelpsomme mot alle – så lenge de var jøder.

– Narrativet var at alle andre var imot oss. Hele den arabiske verden ville fjerne oss fra kartet. Og de prøvde å gjøre det også, gjennom flere kriger.

For Yonatan var det helt naturlig å gjøre som faren sin og gå inn i hæren. Han vervet seg i flyvåpenet og ble helikopterpilot. Jobben hans var å redde ofre for terror og krigføring.

– Selv om jeg reddet skadede, var jeg en del av et system som påførte andre skade. Vi satt i hvert vårt helikopter. De andre bombet. Vi skulle prøve å redde. Etter hvert kjente jeg på en voldsom, kognitiv dissonans. Jeg så jo på meg selv som en fredfull fyr.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også