Les alt for bare 10 kr!

– Vi må snakke om det unevnelige

I over 23 år har Leif Jarle Theis møtt folk i øyehøyde, selv når de ligger nede. Torsdag går ­generalsekretæren i Kirkens SOS og ­Kirkens ­Bymisjon-veteranen av med ­pensjon.

Publisert 05. oktober 2020

– Å snakke om selvmord kan være nøkkelen til å åpne ­opp­ 
dørene til rommene der det unevnelige er, sier Leif Jarle Theis, avtroppende general­sekretær i ­Kirkens SOS, ­tidligere leder i ­Kirkens Bymisjon og ­menighetsprest.

Idet han sier det låser han opp døren foran oss, og vi går ut og setter oss på takterrassen til Gjestehuset på Lovisenberg. Det er blitt litt kjøligere enn bare for noen uker siden, men så er det jo tross alt høst.

– Fryser du? spør Theis.

– I så fall kan vi gå inn igjen, skynder han seg å legge til.
Forrige uke leverte Theis fra seg nøklene til Kirkens SOS, som han har ledet i seks år. Før det var han 17 år i Kirkens Bymisjon. Et langt liv i tjeneste for andre, men nå skal han gå av med pensjon.

Arven fra mor

«Møt alltid folk i øyehøyde, selv når de ­ligger nede», er ett av Theis’ favoritt­sitater. Han mener at diakonien er nestekjærlighet i praksis, men den skal også være radikal og protesterende.

– Den skal ta oppgjør med egoismen som rår, og den ­manglende viljen til å tenke at hvert menneske har krav på ­omsorg og kjærlighet.

Store deler av livet har han ­jobbet med mennesker som lever­ utenfor samfunnet, enten­ det dreier seg om rus eller sykdom. Møtet med de svakeste i ­samfunnet har forsterket ­ønsket hans om å løfte frem og gi ­verdighet til «folk som ligger nede».

Fra 1997 til 2015 jobbet Theis i Kirkens Bymisjon i Bergen, en organisasjon han har vært med å bygge opp fra bunnen av. Kontoret lå midt i det åpne rusområdet i Bergen sentrum, og hver dag opplevde han å gå forbi folk som «reparerte seg selv», uten å kunne gjøre noe med selve rushandlingen.

– Men du må akseptere at det var sånn. Jeg har opplevd å møte tidligere konfirmanter og det var mange gode møter, uten at noe forandret seg. Det var gode møter for dem og gode møter for meg, tross alt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også