Les alt for bare 10 kr!

Nåden er en overraskelse

– Det store spørsmålet nå, så vidt jeg kan se, er ikke hvilket ­kirkesamfunn som vinner. Men om Kristi person og budskap 
får forbli troverdig og fullstendig til stede i Europa, sier Erik Varden 
– ny, katolsk biskop i Trondheim.

Publisert 02. oktober 2020

Hva mor og far tenkte da Erik Varden gikk i kloster som 26-åring, vet jeg ikke. Han ble presteviet og opptatt i den snart 1.000 år gamle cistercienserordenen – for hans del ved klosteret Mount Saint Bernard i Leicestershire, England. Hvor han inntil nærmest nylig var abbed. Cistercienserne skulle «rense» Den katolske kirke – friske opp igjen den første hengivelsen og kjærligheten til den delen av kirken, som ble grunnlagt av Benedikt av Nursia 500 år før det igjen. 

For ett år siden opplevde han at selv om han var «en lykkelig munk», var ikke klosterlivet noen trygg havn, en siste stasjon. Han ble kalt til å bli katolsk biskop av Trondheim.

Du blir på en måte en reisende i «tro». Hva er tro?

Da sier jeg: «ja», først og fremst. Og ... så sier jeg «utfordrende». Så sier jeg «fellesskap». Så sier jeg «håp». Og så sier jeg - selv om det ikke nødvendigvis er et motiv som er konstant - «glede».

Ingen tvil?

Tvilen er jo en slags ... når solen skinner, så kaster vi en skygge. Slik er tvilen på sett og vis troens skygge. Vi går der og vi er bevisst at skyggen er der, men det er ikke skyggen som er den reelle størrelse. Det er vi, det er troen.

Du har skrevet en bok som har vakt stor oppmerksomhet i England som i Norge: The Shattering of Loneliness (norsk ugave: Lengsel er mitt vesen). Den handler om din veg og ditt liv med troen, åpent og ærlig.

Lengsel er mitt vesen, er sitat fra et dikt av Rainer Maria Rilke, som har fulgt meg i mange år. Det var noe med det verset som hogg seg fast, begrepet lengsel er blitt mer og mer viktig for meg, det har kanskje med at man blir litt eldre å gjøre?

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også