Les alt for bare 10 kr!

Lojalitet er det samme som kjærlighet

Marilynne 
Robinsons 
etterlengtede roman Jack 
graver dypere i forfatterskapets kjernespørsmål. Det handler om frelse og for­tapelse, like mye i vår verden som i det hinsidige.

Publisert 01. oktober 2020

Det finnes bøker hvis betydning er på høyde med at en nevø skal konfirmeres. En ny ­roman av Marilynne Robinson er ikke en slik begivenhet. For meg er det en livshendelse på linje med bryllup i nærmeste familie, som om en av søsknene mine eller min beste venn skulle ha giftet seg og jeg var forlover. Jeg er ugift, så jeg forbeholder meg et håp om at et eget bryllup skulle kunne vise seg å bli viktigere for meg enn utgivelsen av Jack, men jeg tar det ikke for gitt.

Når vinneren av Nobelprisvinneren i litteratur om kort tid kunngjøres, står forfatteren fra Iowa høyt på favorittlistene. Jack er den fjerde Robinson-romanen med tilknytning til den fiktive småbyen Gilead i Iowa. Tittelen bærer navnet på en kjent skikkelse i dette universet: John Ames Boughton, bedre kjent som Jack. Han er prestesønn og sin families svarte får.

Et traume

I samtlige av sine romaner, og i flere essays, nærmer Marilynne Robinson seg et slags traume i kristendommen, og særlig kalvinismen, så vel som i amerikansk kultur: Det er spørsmålet om forbedring. I hvor stor grad kan vi forandre oss, hvem blir frelst, hva vil det si, hva er egentlig forbedring, framskritt og hva med det uforbederlige i oss alle sammen?

Respektabel boms

Jack handler ikke bare om Jack, men er Robinsons første roman som tvers igjennom følger en romantisk relasjon. Den handler om Jack og Della som elsker hverandre, selv om loven forbyr det. Vi befinner oss i St. Louis, Missouri på 1950-tallet, og ekteskap mellom mennesker av ulik etnisitet er forbudt.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også