Les alt for bare 10 kr!

Den groteske historien om «jødesvinet»

Begrepet «jødesvin» har en sentral plass i antisemittismens historie i Europa. Det gjenspeiler en forestilling om at jødene tilhører grisen, og at grisen tilhører jødene. NRK, og samfunnet for øvrig, bør se opp for en historieløshet som kan være farlig.

Publisert 04. oktober 2020

16. juli 2019 publiserte NRK Satiriks en video, hvor ordet «jødesvin» spiller en sentral rolle. Videoen ble produsert av animasjonskollektivet Norske Grønnsaker, som ukentlig har laget en satireserie for nrk.no og NRKs webkanal Satiriks. Samtidig la Norske Grønnsaker ut en oppdatering på Facebook, der de skrev «Tagg en jøde!». Denne posten ble senere fjernet.

I denne artikkelen viser jeg at det bak denne sketsjen skjuler seg en omfattende og skremmende begrepshistorie, som bare kan avdekkes ved at «jødesvinet» plasseres i den historiske konteksten der det hører hjemme. «Jødesvinet» forekommer ofte i form av relieff og bilder ulike steder i Europa, fra 1200-tallet og framover. Dermed blir et annet sentralt tema i artikkelen knyttet til begrepet minnekultur. Hører fysiske fremstillinger av «jødesvinet» hjemme i det offentlige rom? Dette spørsmålet har blitt aktualisert i forbindelse med rasismedebatten i kjølvannet av vold mot svarte mennesker i USA. Et siste poeng jeg vektlegger i artikkelen, er at NRK-sketsjen er et godt eksempel på at antisemittismen i senere tid har inntatt tilsynelatende uskyldige og mer tidsriktige former, noe jeg gir flere eksempler på.

Opprinnelsen

En legende som var utbredt i tidlig middelalder handler om noen jøder som ville teste Jesu allvitenhet. De gjemte en jødisk mor med barn bak en mur og spurte Jesus hva som skjulte seg der. Han svarte at det var en mor og hennes barn. Jødene svarte: «Nei, det er en sugge og hennes grisunger». Jesus skal da ha svart: «Dersom det er slik, la dem så bli til en sugge med grisunger». Da ble de forvandlet til dette. Hovedpoenget er at forvandlingen til griser rett og slett viser jødenes sanne natur.

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også