Les alt for bare 10 kr!

Fra poetens roteloft

Gunnar 
Wærness bruker Bibelen «på en ganske kjettersk måte» i sin skriving. – Jeg er en både from og veldig troløs gjest i det universet, sier han.

Publisert 27. september 2020

Upubliserte og bortglemte skriverier. Reviderte og omskrevne tekster. Nye dikt og illustrasjoner. Poeten Gunnar Wærness har nylig sluppet en diger samling med den slags på Oktober forlag. Å skrive er å be om for mye spenner fra i dag og tilbake til 1988.

– Jeg må først spørre deg: Hvorfor gir du ut dette?

– Huset holdt på å brenne ned. Ilden ble stoppet seks meter fra husveggen. Hele arkivet sto i fare for å brenne opp. Hendelsen fikk meg til å undre: Hva var det egentlig jeg hadde av materiale? Hva ville blitt borte?

Dogmekollaps

Boka var et forsøk på å besvare slike spørsmål forteller Wærness, som også er poesianmelder i Vårt Land. Egentlig skulle han bare supplere en allerede påbegynt revidert utgave av diktsamlingen Tungen og tåren (2012). Men så begynte prosjektet å ese.

– Etter hvert som jeg lette, ble det sånn: Hva er dette?? Har jeg skrevet så mye? Hvorfor har jeg kastet denne? Å nei, så dårlig! Å nei, hvor bra!

Opprinnelig var tanken ikke å forandre på noe.

– Men så begynte jeg å skrive og redigere, og da var grensen brutt. Dogmet hadde kollapset – og det var bare å kline til.

Resultatet er på 399 sider pluss noter.

– Var det gøy?

– Ja ...

ANNONSE

Logg inn for å lese videre

eller

Ikke abonnent?

Nå kan du lese Vårt Land digitalt i 10 uker for 10 kr*

10 uker - 10 kr

*Abonnementet er løpende og kan sies opp når som helst. Etter prøveperioden fornyes det automatisk til rabattert pris kr 199 per måned.

Les også