Logg inn

Valgene avslører deg

Å gjøre valg handler ikke bare om å falle ned på en løsning. Det handler om hvem du er og hvem du blir.

De hadde ikke særlig tro på ham, brødrene Per og Pål. Men lillebroren Espen Askeladd ville prøve likevel. Han tok noen helt andre valg enn brødrene hadde gjort, og vant prinsessa og halve kongeriket. Hva var det som gjorde at Askeladden lyktes, mens brødrene mislyktes?

– Det å gjøre valg og ta beslutninger er noe av det som konstituerer oss som menneske, sier Paul-Otto Brunstad, professor i pedagogikk.

Han har nylig gitt ut boken Beslutningsvegring - et ledelsesproblem, men mener at vegringen er mye mer enn et ledelsesproblem, den er langt på vei er et samfunnsproblem. Da går det an å miste mye – også seg selv.

Kommer til syne

Både eventyr og fantasylitteratur har karakterer som går en annen vei og får hele historien til å snu.
Eventyrforsker Ørnulf Hodne er kritisk til å tolke for mye inn i de norske folkeeventyrene. Til slutt kan man lese inn i dem hva man vil. Men han viser til hva biskop og eventyrsamler Jørgen Moe i sin tid skrev om karaktertypene i eventyrene.
– Askeladden står sentralt blant de mannlige karaktertypene med sin dype erkjennelse av egen kraft. Han har en styrke i seg selv, og den gjør at han aldri går under i kampen, sier Hodne.
Men ifølge Moe var denne kraften ikke synlig på forhånd.
– Det er ingen som vet at Askeladden har denne kraften. Den viser seg når han stilles overfor et valg, en oppgave. Han er den som tier og som sover, men så ber han om lov til å prøve seg. Da viser han sine rette egenskaper.
En annen side ved Askeladden som Hodne trekker fram, er at han har humor, og den bruker han til å ta oppgjør med dumhet og selvgodhet. Selv om det kan være andre karakterer i eventyrene som mer åpenbart er gode, er et av fortrinnene til Askeladden at han bryr seg om dem han møter.
– Han er et godt menneske også. At han til slutt vinner, skyldes hans gode egenskaper: Han er trofast, holder fast på det han har bestemt seg for og hjelper alltid andre på sin vei. Mye av seieren hans er lønn for det han har ytt overfor andre.
Hodne legger til at Askeladden dessuten alltid er modig.
– Han tar opp kampen mot de verste troll og djevelskikkelser.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også