Logg inn

U-sving til Høyre

Det er høyst vanlig å tviholde på ­beslutningene man har tatt. Men da Paul Chaffey spurte seg hva han egentlig­ mente, så han seg nødt til å ta et ­dramatisk valg.

Valget er rett rundt hjørnet. Fremdeles er mange i tenkeboksen. Andre tenker ikke på å gå til stemmeurnene i det hele tatt. At noen stemmer annerledes i år enn tidligere, er helt sikkert. Få har stemt så annerledes som Paul Chaffey.

Fra 2013 har næringslivsmannen fra Bærum vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for Høyre i Erna Solbergs regjering. Det hadde få trodd, da han fra 1989 til 1997 frontet SVs saker på TV-skjermen, og var en av de stortingsrepresentantene som oftest tok ordet fra talerstolen.

Mannen som kommer inn døra til Stortorgets gjestgiveri på slaget ett, som avtalt, er kledd i blå skjorte og mørk dressjakke.­ Sistnevnte plagg kunne godt vært grønt. Chaffey har aldri lagt skjul på at han har gått fra å være rød-grønn til å bli blå-grønn. Få, om noen, topp-politikere her i landet har gjort en tilsvarende politisk U-sving. VGs Anders­ Giæver, kalte en gang snuoperasjonen hans «et politisk kjønnsskifte». I sin tid som redaktør for Klassekampen, hevdet Jon Michelet at Chaffey var «en opportunist som byttet standpunkt som det passet ham».

– Har du vært politisk vinglete?

– Jeg synes ikke dét. Politikken utvikler seg, og politikere utvikler seg de også. Det gjør vi alle. Ingen er født til å stemme ett bestemt parti, selv om det en gang i tiden kanskje virket slik. SV har endret seg, og Høyre og Erna er blitt stadig mer opptatt av mennesker enn milliarder.

Opptatt av skjevhetene

I rekkehuset han vokste opp i på Dønski i Bærum, var det ikke så mye snakk om politikk rundt middagsbordet, selv om begge foreldrene var samfunnsengasjerte. Sønnen Pauls politiske interesse ble vekket på slutten av ungdomsskoletiden. 16 år gammel, i 1981, meldte han seg inn i Det Liberale Folkepartis ungdom. Mest fordi en kamerat, som var medlem, hadde tatt ham med på noen hyggelige fester med partifeller, innrømmer han. Et år senere gjorde han sin første politiske helomvending, til Sosialistisk Ungdom.

– Jeg ble for alvor opptatt av de sosiale skjev­hetene i verden, forteller han.

– Hvilke skjevheter?

– Urettferdig fordeling av goder, og de store forskjellene mellom folk. Jeg så Europa som et alternativ til USA. Men jeg var også opptatt av atomvåpentrusselen.

På Valler gymnas var Høyre og SV de store parti­ene, som elevene delte seg imellom.

– I SV traff jeg folk det var gøy å jobbe sammen med. De var like motstrøms, og like mye i opposisjon, som meg selv. Som type har jeg alltid likt å stille kritiske spørsmål, ikke minst til det etablerte.

Prøv oss gratis i tre uker

Fyll ut med norsk mobilnummer og en e-postadresse.


Eller se flere abonnementsalternativer

Når du klikker «bestill» må du opprette en bruker som du benytter for å logge inn på ulike enheter. Dersom vi ser at du har en bruker med samme mobilnummer registrert bruker vi denne. Abonnementet stopper automatisk etter tre uker.

Les også